Napisano 27 Marzec 200619 l witam mam pytanie : powiedzmy mamy zamkniete pomieszczenie zadnego okna oswietlenie jest tylko przez zerendol wiszace biale kule :) i chcialbym uzyskac bialy kolor sufitu lub scian czy jest to mozliwe ja kombinuje w ten sposob ze do ku przypisalme mateial vrayLightmtl o wartosci multiple 1 i wokolo tych kul ustawiam vray light sphere ale za cholere niechce mi wyjsc bialy kolor na suficie tylko taki szarawy (wiem ze w przyrodzie bialy kolor nie wystepuje ale .... moze trzeba jakos zbudowac inaczej material no nie wiem :) thx za podpowiedzi re :)
Napisano 27 Marzec 200619 l jesli w scenie masz jakies elementy jak parkiet koloru beżowego lub pomarańczowego przeciwnym do tego kolorem bedzie błękit lub jasny nebieski i taki kolor w sumie powinienes zastosować w świetle radze wwalić poprostu vray light do srodka tej sphery i w exclude tego swiatla wyłączyc ten klosz a do samego klosza przypisać jakis tam materiał aby tylko świecił ps. temat do poprawy, zgodnie z punktem 9 regulaminu o zadawaniu pytań
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor cos gnoje lipa mi wychodzi soory jak zle wkleilem watek daje linka do sceny niech ktos cos wyduma bo brak pomyslow THX Link: http://rapidshare.de/files/16584762/_forum3d.zip.html
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor niby takie maly prolbem ale (cenzura)* Mod:*chyba nie musze mowic co jest napisane w regulaminie upominając cie o zle nazwanym temacie mialem na myśli zebyś go poprawił
Napisano 27 Marzec 200619 l niby takie maly prolbem ale (cenzura) :( hehe I can feel your pain under my toe nails ! LOL Marcin ma racje , uzyj do klosza np gradient map i zrob imitacje swiecacego sie klosza do srodka klosza wsadz swiatlo no i select swiatlo teraz idz do light exclude, i wlacz ignore ten klosz. Tak ze twoje swiatlo bedzie oswietlac ze srodka klosza pomijajac klosz.
Napisano 27 Marzec 200619 l a w materiale vraya da się ustawić self ilumination ?? albo coś dającego taki efekt??
Napisano 27 Marzec 200619 l Autor juz kurcze nie wiem robie tak jak piszecie wkladam swiatlo vraya do klosza na klosz daje material vrayLightmtl o multiple1 color 253 ide do zakldaki vraya light uruchamiam funkcje Exclude wyskakuje mi zakldaka Exclude/Include zaznaczona opcja Exclude i opcja both po prawej stronie zaznaczma klosz i przenosze go na lewa strone kolor swiatla jasny niebieski wciskam F9 i co grrrr zaraz bede mial myszke w plecy grrr lipa i czy w opcjach swiatla vrejowskiego mam miec zaznaczone 2 side i invisible niech ktos strzeli test grrrr papa
Napisano 27 Marzec 200619 l http://rapidshare.de/files/16593012/scena.rar.html czy ja naprawde mam skasowac ten temat zebys zauwazyl moje upomnienia ?
Napisano 28 Marzec 200619 l Autor MArcin zauawazylem uppomninie dzieki zascene lukne jak z roboty worcoe i zonacze co mojego sie wyrenderowalo :] THX >Marcin
Napisano 28 Marzec 200619 l a w materiale vraya da się ustawić self ilumination ?? albo coś dającego taki efekt?? chyba nie ale mozna po prostu dac material standard :)