Napisano 2 Kwiecień 200619 l Witam! Kolega ma problem z instalacją Softimage, a raczej z odpaleniem, przy próbie włączenia wywala błąd treści: "User's directory contains non ascii character(s) XSI will terminate" Ten sam program, w ten sam sposób był instalowany na innym komputerze z powodzeniem, próbował instalować wersje 4.2 i 5.0 błąd ten sam. Format dysku też nie pomógł. Komp: AMD 2500 XP+ 2x256DDR 400 karta graficzna GForce 5200 Płyta główna MSI zainstalowany system XP pro z SP2 Może ktoś spotkał się z takim problemem?
Napisano 3 Kwiecień 200618 l Problem wygląda na poważny, a to dlatego, że prawdopodobnie czeka go reinstalacja systemu. XSI tworzy w swoim katalogu instalacyjnym katalog o nazwie takiej jaką nazwę (login) ma użytkownik komputera. I... kompletnie nie radzi sobie ze spacjami, polskimi znakami, itp. (Uwaga również na nazywanie obiektów! - tam też nie może być polskich znaków!). Ja miałem podobny problem - zdaje się, że przy instalacji systemu dałem nazwę ze znakami spacji. XSI nie chciał ruszyć. Po reinstalacji zostawiłem użytkownika jako "Administrator" i wszystko działa jak należy. Pozdrawiam Endriu_M EDIT: No można jeszcze pogrzebać w rejestrze - żeby zmienić nazwę użytkownika... chyba...
Napisano 4 Kwiecień 200618 l glupoty, że sie tak powiem. :) Wchodzisz to start programs -> softimage products -> s.. xsi 5.1 -> usertools Tam znajdujesz setenv.bat i klikasz edit. W pierwszym akapicie znajdujesz "set XSI_USERROOT=c:\users\%USERNAME%" Tutaj zmieniasz user folder na taki jaki chcesz byleby bez Polskich znaków. XSI ruszy.
Napisano 4 Kwiecień 200618 l Święte słowa Gordy! Nie jestem tylko pewien czy XSI nie używa jeszcze gdzieś indziej zmiennej USERNAME, bo wtedy mogło by powstać niezłe zamieszanie. Ale skoro tak mówisz... Pozdrawiam!
Napisano 5 Kwiecień 200618 l Autor Problem rozwiązany, faktycznie nazwa użytkownika miała w sobie zawartą polską literę. Ahh czym by był świat bez for! :D