DesignStudio Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 Mam 3ds max od 2 dni. Wszystko do dziś było ok. Ale teraz coś sie stało i przy oglądaniu czegoś przez widok moge 'się rozglądać' tylko w boki (czyli względem X, Y) ale nie w góre (Z). Wie ktoś jak to przestawić? Pozdrawiam ps. Jeśli dałem temat w złym forum to prosze o przeniesienie
Marcin Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 w jakim widoku ? bo są 4 standardowo masz TOP, FRONT, LEFT i PERSPECTIVE pierwsze 3 są 2D, czyli jako rzuty a przestrzenny jest ostatni czyli perspektywa
zdeno Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 wduś lewy ALT i środkowy guzik myszki -potem pomerdaj w viewporcie jeżeli dalej nie działa to not cool.
DesignStudio Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 no ok działa. Ale czy da rade przywrócić jakoś to abym klikną LPM i ruszał myszką i żeby obraz obracał mi sie jak w jakiejś grze gdzie widać tylko pistolet bohatera
xeav Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 na dole interfac'u maksa, druga ikonka od prawej na dole, wciśnij ją i przytrzymaj, tam powinno być to czego szukasz
DesignStudio Napisano 14 Kwiecień 2006 Autor Napisano 14 Kwiecień 2006 owszem jest to o co mi chodzi. Ale jest to aktywne tylko w czasie jak jest kliknięte. A ja chce zeby było aktywne ciągle jak poruszam sie w widoku 3d, po prostu click na widoku 3d i przytrzymanie, przejechanie myszką w bok i swobodne oglądanie sceny w każdym kierunku, a nie tylko na boki poprostu jest tak jak chce gdy robie to co mowi xeav ale jak nacisne strzałke w gore i przesowam sie w przod i w czasie 'ruchu' chce obkrecac obraz to moge to robic tylko na boki a nie w gore. mysle ze nieswiadomie cos wcislem i nie iwem jak to przywrocic (moze jest gdzies opcja - przywroc ustawienia domyslne) ooo mam cos takiego że jak klikne to co mowi xeav i na tym kolku co sie pojawia klikne jeden z bocznych kwadracików.
DesignStudio Napisano 15 Kwiecień 2006 Autor Napisano 15 Kwiecień 2006 Dramatyzm sytuacji :D doprowadził mnie do reinstalacji programu :] Już jest ok. Mam nadzieje ze problem ne powroci
zdeno Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 aha! ... nareszcie wiem o co chodziło :D też mam tak że z niektórymi plikami ten model nawigacji FPP nie bangla prawidłowo. to jakiś Bug związany pewnie ze skalą. Jeżeli chciałbyś tak móc zawsze nawigować to lepiej przypisz sobie skrót klawiaturowy. Dodatkowo podpowiem że można tak się rozglądać tylko w viewporcie Perspektywy lub kamery.
vv3k70r Napisano 17 Kwiecień 2006 Napisano 17 Kwiecień 2006 jesli tak CI sie dzieje to znaczy ze kliknales co nei trzeba, jesli chcesz sie normalnei poruszac po tamtych scenach to zresetuj maxa i merge scene, i bedzie cacy, nie zapomnij skopiowac ustawien vposta i innych, jesli oczywiscie byly uruchomione to nei zaden bug :) w opcjach interfacu jest cos z przytrzymywaniem rpzycisku, mozliwe ze przypadkowo wylaczyles :)
Rekomendowane odpowiedzi