Napisano 3 Wrzesie艅 200222 l Zakochalem sie w 3D. Musze \"modernizowac\" komputer co w praktyce oznacza wymiane. Potrzebuje czegos na czym bede sie uczyl a pozniej zarabial [jestem ambitny ;)]. 聽 Problem polega na tym, ze kazdy poleca co innego. Przegladalem dzial benchmark na max3d.pl, ale nie rozwial moich watpliwosci. Mysle, ze ta dyskusja przyniesie korzysci wielu uzytkownikom. 聽 Ostatnio sporo sie czytalo o lepszej wydajnosci Athlonow nad Pentiumami. Dlatego sklanialem sie w kierunku dual Athlon 1800. 聽 Zadzwonilem do Janusza Rupika ;) i tam mi powiedzieli, ze wyszla jakas lata do 3D MAX, dzieki ktorej teraz Pentiumy sa lepsze od Athlonow. 聽 Spotkalem tez kolesia ktory twierdzi, ze dual to strata kasy i ze lepiej zainwestowac w pozadny procesor intela, karte graficzna z driverami do MAXa i HDD SCSI. 聽 No i jeszcze jest MAC ale o tym nie mam zielonego pojecia. 聽 Help... Co Wy byscie dzis kupowali gdybyscie mieli kase na nowy komputer? 聽 Prosilbym o wypowiedzi oparte na konkretach a nie na tym czy ktos lubi jednego producenta albo bardziej podoba mu sie logo drugiego. I nie mowcie mi, prosze, na co mnie stac a na co nie. 聽 Z gory dziekuje za pomoc :).
Napisano 4 Wrzesie艅 200222 l Athlony itp... moze i sa szybsze ale ze stabilnoscia kiepsko, jak jest za cieplo to bania, wiesza sie itp... 聽 Polecam Pentium lub Xeon. 聽 Co do duali, to jak bedziesz pracowal duzo w character studio (animacja postaci) To system dwu procesorowy moze sie przydac. Do renderingu tez sie moze przydac :D 聽 Grafika: 聽 Wildcat calkiem niezle sie sprawdza, jesli nie to moze jakas Elsa, tansza i prawie rownie wydajna jak wildcat. Osobiscie uzywam GeForce 3, jest chyba nieco szybszy od 4. Calkiem wydajny. Do maxa i tak duzo geometrii nie wciagniesz, czy bedziesz mial Wildcata czy inne takie. Np.: inne programy 3D potrafia \"udzwignac\" wiecej geometrii niz max na tym samym systemie. 聽 czyli dobrze miec 64 Mb DDR na karcie i szybki procesor graficzny, np.: Glint, Quadro lub GeForce :P 聽 Dyski: 聽 SCSI Ci sie z pewnoscia nie przyda jesli nie bedziesz maxa uzywal na codzien (24/dobe) i profesjonalnie. Nawet jak chcesz sie uczyc i w przyszlosci zarabiac, to zanim bedziesz w stanie, twoj komputer bedzie potrzebowal nastepnej modernizacji. Szybki UDMA powinien Ci wystarczyc. 聽 RAM: 聽 Conajmniej 512Mb DDR 聽 聽 聽 Jesli to Ci nie wystarcza to kup sobie SGI, ale maxa na tym z pewnoscia nie odpalisz :P A poza tym ma zmule i jest drogi :cool: 聽
Napisano 4 Wrzesie艅 200222 l zapomnialbym: 聽 聽 http://www.discreet.com/products/3dsmax/p4/ 聽 http://www.discreet.com/products/3dsmax/p4/p4benchhy1.pdf 聽 聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto