Napisano 30 Kwiecień 200618 l Witajcie.... jako że jest to pierwszy post na tym forum wypada się przywitać, co też czynię Zachęcony tym właśnie forum zacząłem bawić się Maxwellem. Chciałbym go używać do robienia wizualizacji architektonicznych i wnętrz na początek na potrzeby własne (studiuje Architekturę na WAPW) itp. (oraz jakieś inne typu detale konstrukcyjne czy coś). Właśnie zrobiłem swojego 2 renderka w Maxwellu (ver 1.0) - test na moje potrzeby do wizualizacji, ale niestety nie wszystko poszło tak jak chciałem: (no w końcu trudno żeby od razu wszysko było ok. ) Sam Clipmap działa, i jezeli uzywamy swiatła Sky Dome to krawędzie drzewka wyglądają oki, ale gdy chce mieć cienie rzucone.... no to już gorzej a wychodzi tak: 1 ) Brzydkie jakieś takie szare piksele..... ktoś to rozgryzł?? No i jeszcze: 2 ) Co to jest to sss? Jakiś materiał imitujący wosk? Przyda sie do wizualizacji jakichś? I wcześniejszy render testowy (jeszcze nie wiedziałem jak działa clip:) Wykorzystałem mxm ags któryś i zmieniłem kolorek troche na zielony: 3 ) I problem : Jak widać mam 2 rodzaje szkła i chce żeby bylo je widać tego samego koloru z tym żeby jeden był przezroczysty, a drugi nie (często stosowany patent w kurtynówkach itp:) Jak to poustawiać żeby było dobrze bo jak widać mi nie poszło... (1 szkło za przezroczyste, a drugie bardzo ciemne) 4 ) Problem : Wybieram w Maxie w opcjach renderu żeby zapisywał kanał Alfa , ale po renderze w żadnym z typu plików nie ma tego kanału (ani w .tif .png itp) Przydało by sie do szybkiej wymiany tła... (może to kwestia ustawienia świateł?) 5 ) Czy da się używając funkcji multilight sterować ustawieniem Phisical Sky\Sunlight (różne kierunki w jednym renderze) - było by to wspaniałe do pokazywania architektury o różnej porze dnia.... (pytam bo jeszcze nie sprawdzalem :) 6 ) Nawet jak używam mxm i mam podgląd w edytorze, to nie widze tekstur w okienkach maxa.... wszystko jakieś szare.... Jest na to jakiś sposób bo chce poustawiać UVW map ale nic nie widze... (podgląd tekstur jest w M Studio no ale tam sie nie da chyba UVW zrobić) :( 7 ) Jak to jest z tymi wymaganiami Maxwella... ja mam Athlona 1700+ i 768 MB Ramu i jak na razie nie mam problemów.... ? To tyle pytań na razie, czekam na odpowiedzi i POZDRAWIAM PS. Fajny ten Maxwell :)
Napisano 30 Kwiecień 200618 l 1) clipmap uzywasz w MXM kanal transmitance ( i co to za drzewko?) 2)sub-surface scattering (SSS) - to jest cos takiego jak przy swietce, mozna uzywac w vizkach jak najbardziej. 3) Mozesz uzyc gotowe AGS 4) tego nie wiem nie sprawdzalem 5)skydome sie da 6) w MXM normalnie widac texturki po dolaczeniu do materialu jakies texturki tzreba odswierzyc.A UVW przy MXM raczej sie nie, ja najpierw ustawiam UVW a potem daje MXM 7) Sprzet moze byc ;D Czemu nie pisales w poscie Maxwell 1.0 - Test tam testuje go :D
Napisano 30 Kwiecień 200618 l Hej :) mamy już wątek o testach v1.0 ale co tam ;) witamy na pokładzie. 1) clip map działa sprawnie - albo masz złą mape - rozdziałka, format, albo poprostu skala szarosci jest zła. Nopise tez robi swoje - tak samo jak natężenie światła. 2) sss - świeczki - dobre :) to nie tylko shader na świeczki to rodzaj ustawień shaderu dający rózne rezultaty - o materiału przez który przelatuje światło poprzez taki który kumuluje je w sobie itd - w wizkach raczej odpada ze względu na długi czas jeśli idzie o usunięcie szumów. 3) asg jest zalecane tylko i wyłącznie do cieńkich obiektów typy szyba w samochodzie. 4) działa bardzo dobrze - nie wiem za bardzo w czym problem 5) sunlight nie - ml reguluje natężenie świateł a nie ich kolor i natężenie (sunlight) 6) jest o tym w moim wątku w tym dziale odnosnie testów 7) tak jak z wszystkim - im więcej na pokładzie tym lepiej.
Napisano 30 Kwiecień 200618 l Autor Dzieki za odpowiedz..... Nie pisałem w poście Maxwell 1.0 - Test żeby go nie zaśmiecać, bo te "moje" testy niczego praktycznie nowego nie wnoszą... w porównaniu z Waszymi testami. Ja bazuje właśnie na Was :) Ad1 ) No tak Uzyte w mxm, kanał Transmittance (i dodatkowe invert) więc to nie to... jakieś inne sugestie?? (plik to .jpg i tylko czarny i biały .... a swoją drogą szkoda bo jak kożystałem z Mentala to można było sobie rególować "stopień" przezroczystości drzewka zmieniając czarny na szary itp..) Drzewko to to co użyłeś Hindus w poście Maxwell 1.0 - Test i tam nie ma tych smieci na krawędziach (no ale nie ma też cenia) EDIT: Jednak działa z szarościami....i już bez szumów na krawędziach... Ale jeszcze potestuje :) Ad2) A taki bajer.... zobaczymy póżnej Ad3) To jest właśnie gotowe AGS!!! No i szyba Cienka...Tylko zmieniłem kolor odbicia nic wiecej.... wiec problem pozostaje... (Hindus jak więc ustawić szyby wg Ciebie skoro to wg "Nich" to materiał AGs -Architectural Glass)>? Ad4) No nie wiem u mnie jak otworze potem pliki w szopie to nie ma kanału alfa :( Może to dlatego że kożystam z Sunlight i wtedy sie robi takie płynne tło zależne od ustawień tegoż światła? Ad5) pokombinuje, może wiec jakaś alternatywa zamiast Sunlight? (Jakie i jak ustawić) Żeby dawało takie efekty ale żeby sie dało zmieniać w ml Ad6) Czyli najpierw materiał Standard ustawiasz teksturke i UVW, a potem zmieniasz materiał na Maxwella i tą samą teksturkę dajesz.. ? Dzieki za odp. :)