Napisano 2 Maj 200619 l Mam zapytanie...Wie ktos jak podłączyć któryś z modeli tych telefonów do Kompa przez kabel USB? Do modelu 6230i było dołączone oprogramowanie ale nie dali kabla...kabel zakupił mój ojciec (bez mojej wiedzy i mej fachowej rady:)) ale nie w serwisie i gdy po fakcie dostałem kabel do ręki nie było na nim nawet napisane co to za model kabla (do tych Noki kabel powinien być taki sam [teoretycznie]-DKU-5) Sterowniki do kabla pobrałem ze strony Noki (bo sterowniki dołączone do kabla...no cóż:confused: ), coś mi się wgrało...ale próby połączenia spełzły na niczym. Z kolei model 6610i to już masakra...Oczywiście nie było oprogramowania do tego telefonu ani w pudełku z samym telefonem, ani w pudełku z zakupionym gdzieś tam we Wrocku kablem. Pobrałem więć oprogramowanie Oxygen. Jakież wielkie było moje zdziwienie gdy się powiedziałem, że pobrałem z netu oprogramowaniepo rosyjsku. Pobrane spolszczenie było do d*** ale pomyslalem sobie, że jakoś dam rade. Próby połącenia Noki 6610i także były nie udane. I tu pojawia się moje pytanie...może ktoś wie co robie źle, może kabelek mam zły, a może coś z oprogramowaniem...
Napisano 2 Maj 200619 l Witam :) Ja mam nokie 3100 i tez miałem mase problemów z tym. Ale wiem ze nie da sie u mnie albo ja nie umiem kopiowac mięczy fonem a kompem plików na oxygenie. Ale dorwalem sobie coś jak MobiMB_v2[1].51 .. i sterownik do kabla usb i smiga nie ziemsko. Problemy zniknęły jak ręką odjął. Także gdybyś był zainteresowany to daj znać a podeślę :) Pozdrawiam
Napisano 2 Maj 200619 l Wiem że na oxygenie mi się nie łączył a na MB poszedł. Wiem też że mój brat kupywał ze 4 kable na allegro i dopiero zadziałało. Także zarówno to i to może być przyczyną. Ale narazie taniej sprawdzić jest oprogramowanie.
Napisano 2 Maj 200619 l ja ostatnio też kabelek zakupiłem do mojej 6020. Teoretycznie to też na DKU-5 powinien wykrywać w Oxygenie ale wykrywa na DAU-9P/FBUS. Również u mnie zależne jest to od wersji programu. W jednych wykrywa w innych nie ;) MobiMB tak samo, niektóre wersje wykrywają inne nie. Wersję Oxygena mam 2.8, a MobiMB to 2.5.
Napisano 2 Maj 200619 l Autor Dziękuje za odpowiedź. Musze sprawdzić kabel. Może zakupie nowy w salonie operatora. O ile w przypadku 6610i może to być wina oprogramowania, to w przypadku 6230i oprogramowanie jest orginalne...może więc to być wina kabla
Napisano 3 Maj 200619 l A ja powiem tak nie ma to jak.. PCSuite... dobra pomoc do programu i serwis powoduje że niczym go nie zastąpisz...Na oxygenie prubowałem z nokią 3220 i nic.. raz chodziło raz nie.. czasem nawet 0,5 dnia siedziałem żeby go podłączyć.. a nstp. dnia juz nie działało i wszystko od nowa...jesli masz irde to polecam ten sposób...prostota...w obsłudeze.. jednak jeśli masz kabel skopany to nic nie zrobisz.. 4 dyszki za irde na USB.. bądz 20 do płyty.. i nie potrzeba CI zadnych sterowników...w (win 2000 potrzebny jest IrCOM) a XP to luzik..... Lub Bluetooth..ale to tylko do 6230i W tym momencie mam połączoną N6800 przez irde i pyka cały czas lux.. pozdro.. z tym wszystkim to czasami jest magia..
Napisano 3 Maj 200619 l To jest wlasnie najgorsze, te kable nieserwisowe (prócz kabli com) nie dzialaja za cholere, mialem do mojej nokii - nie dzialal , siemensa - tez nie dzialal , i teraz jak w zestawie do SE d750 dostalem w koncu kabel serwisowy - wszystko smiga jak należy. Ktos tu wspomnial o zakupieniu irdy, ja powiem tak, jezeli wejdziesz na allegro , to trafic na dobrą irde jest duzy problem, ja zakupilem dobrą za 3 razem, jak bedziesz chcial wysle Ci fotki jaki to model. Jedyna chyba w 100% sprawna na allegro. Pozdrawiam