Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

elo

1.jak zrobic button zeby jego animacja over odtwarzala sie do konca mimo zjechania z niego kursorem przed koncem animacji?.

2.jak zrobic oddzielna animacje buttona po zjezdzie kursora z niego. np : najezdzam na button - jakos sie podswietla, zjezdzam z niego - podswietlenie sie cofa i napis z buttona na chwile znika zeby znow sie pojawic.

pozdrufki

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w którym flashu prcujesz?

1. Musisz zrobic Movie klip w którym bedzie tez button z pustymi klatkami Over, down... itd... zapelnic musisz jedynie obszar Hit

Co teraz:

nie wiem :)

nie zabardzo umiem AcionScripta w MX2004 wiec ci nie doradze. Wiem tylko ze do przycisku (tego z zapełnionym wylacznie hit) musisz przypisac akcje Goto albo play

Kurde i tak nie nikt nie zrozumie.... zaraz ci dam linka do obrazka jak to ma wygladac

Napisano

Ehh... no.. to musisz zrobić tak (mniej więcej):

1. nie używasz wogóle symbolu button.

2. zamiast tego robisz movieclipa normalnego.

3. na tym robisz tak, że ustalasz stany rollover i rollout żeby robiły play w klipie, tak żeby się odtwarzał i kontrolkę np czyaktywny=1; (albo 0 w zależności od stanu).

4. w klipie robisz animację na wjazd i zjazd. no i chamujesz w odpowiednich miejscach stopami. i warunkami if.

czaisz? wiem, że to tylko zgrubsza idea, ale pokombinuj. poszukaj w necie. ja się nauczyłem tego z flashkit.com

o to chodzi, że animacja jedzie sobie i zatrzymuje w miejscach kiedy kontrolna zmienna wskazuje na najechanie na przycisk lub nie.

chyba to nie jasne, ale nie mam siły żeby to wytłumaczyć bardziej.

Napisano

dobre to hamujesz i stopujesz dobry jezyk heheh :)

Napisano
  • Autor

dzieki folks,

merv : wlasnie o cos takiego mi chodzilo.

maceo : muchas gracias za linka wlasnie takiej skarbnicy szukalem.

jeremy61 : no to zes rozdziewiczyl konto

pozdrufki

Napisano

to połącz to co napisałem z tym co napisał merv_ (bo z tego co widzę samo to nie wystarczy, bo po najechaniu na przycisk popchnie tylko animację o jedną animację do przodu. Musi jeszcze wiedzieć gdzie się zatrzymywać w tym cyklu i co omijać.)

a druga skarbnica wiedzy - czyli wszystko zwięźlej a solidniej (moim zdaniem) to http://www.kirupa.com