Maceo Napisano 18 Maj 2006 Share Napisano 18 Maj 2006 ok. jest taki pomysł, żeby załadować wszystkie jpg z folderu. i problem polega na tym - skąd mogę się dowiedzieć, że w folderze nie ma pliku. np. 3.jpg. idea jest taka, żeby ładował wszystkie pliki nazywane po kolei 1.2.3.4 itd. więc potrzebuję wiedzieć kiedy nie będzie kolejnego pliku... jest rozwiązanie, zeby mu podawać liczbę plików, ale wolę zrobić to dynamicznie. widziałem rozwiązania php, ale te mnie nie interesują. raczej cos wstylu loadMovie(costam)==undefined.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlooX Napisano 19 Maj 2006 Share Napisano 19 Maj 2006 yoyo. trza by napisać pierwszego posta na tym forum :P nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, chyba o to że ładujesz sobie dynamicznie jpg'a a jeśli go nie ma na servku żeby pojawił sie napis że go brak :P ? no to wtedy wystarczy chyba umiescic to ładowanie w funkcji warunkowej, i jeśli sie powiedzie to niech załaduje ten obrazek, a jeśli nie to niech napisze tekst w jakims okienku tekstowym że oobrazka brak. albo chcesz w ogole zrobić jakiś 'pokaz slajdów' z przyciskami, że kliknięcie spowoduje załadowanie kolejnego z kolei. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 19 Maj 2006 Autor Share Napisano 19 Maj 2006 chodzi o to, że nazywam jpg po kolei 1.jpg, 2.jpg 3.jpg itd. w danym folderze i chodzi mi o to, żeby wyrzucić na stronie wszystkie jpg w danym katalogu. chcę szczytać po kolei jpg funkcją, która czyta jeden, potem drugi (zwiększając cyfrę w scieżce do jpga) aż trafi na scieżkę, która nie istnieje. Czyli generalnie dynamicznie obczaić ile jest obrazków w danym katalogu do którego się odwołuję. chyba najbliżej to co chcę zrobć to: "nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, chyba o to że ładujesz sobie dynamicznie jpg'a a jeśli go nie ma na servku żeby pojawił sie napis że go brak :P ? no to wtedy wystarczy chyba umiescic to ładowanie w funkcji warunkowej, i jeśli sie powiedzie to niech załaduje ten obrazek, a jeśli nie to niech napisze tekst w jakims okienku tekstowym że oobrazka brak." możesz przytoczyć przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 a nie mozesz poprostu uniknąc braków w nazwach ? poprostu zawsze zapisuj prace z nr wiekszym niz ostatni w ten sposób nie będzie ci brakowac żadnego pliku - po co sobie komplikowac i zwiększac rozmiar zródła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 hmm chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. to ma być dynamiczna galeria. że masz dużo folderów z obrazkami. i tam one są numerowane KOLEJNO, bez dziur. Ale flash skądś musi wiedzieć ile jest tych obrazków i gdzie się zatrzymać. jedyne rozwiązanie widziałem z php, ale tam nawet obrazki mogły być nazywane jakkolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masater Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 a nie ma w action scripcie funkcji do zarządzania plikami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thorgal Napisano 20 Maj 2006 Share Napisano 20 Maj 2006 a robisz to w czym? proponuje flasha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 21 Maj 2006 Autor Share Napisano 21 Maj 2006 Hmm... myślałem, że to jasne, że we flashu, sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlooX Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 yoyo powróciłem wreszcie z łikendu to moge odpisać :> WIem o co CI chodzi bo ostatnio robiłem taką galerie, Masz racje, flash musi skądś wiedzieć ile jest tych obrazków, i Ty mu musisz tą liczbe podać, mozesz normalnie stworzyć var i przypisać mu cyferke odpowiadającą ilości obrazków, albo załadować zmienną z tą informacją, co ułatki Ci potem dodawanie obrazków, bo wystarczy że wciepniesz na serva i zmienisz cyferke w pliku tekstowym. jak już bedziesz miał tą ilość, to potem robisz var z numerem aktualnego obrazka, czyli przypisujesz mu numerek 0, a potem w funkcji która powoduje załadowanie następnego obrazka, dajesz tez taki kodzik co zwiększa numerek aktualnego obrazka o jeden, ehh nie wiem jak to jasniej wytłumaczyc ? no i ten var z aktualnym nr obrazka posłuży do załadowania pliku. dajmy nato ze ten var sie zwie CurrentNumber to żeby załadować obrazek w funkcji jakiejs tam dasz ...(CurrentNumber + ".jpg") i git, wiem że chyba nic nie zrozumiałeś :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 21 Maj 2006 Share Napisano 21 Maj 2006 dopelniajac to co napisal Floox, jezeli nie chcesz uzywac php, try to use xml :) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 23 Maj 2006 Autor Share Napisano 23 Maj 2006 Hm.. jakby to powiedzieć.. mam zrobione to już dawno tak jak piszesz, floox. Bardzo ładnie to wyjaśniłeś niemniej jednak;) Ale właśnie problem polega nie na tym jak zrobić taką galerię, ale jak oszczędzić użytkownikowi pamiętania żeby wprowadzać tą cyferkę. to jest dla wersji bez CMS'a. niektórzy wolą nie płacić za system obsługi, tylko umieją wrzucać coś a serv i to im wystarcza, więc chcę jaknajbardziej to zoptymalizować. bo jak jest cms, to zmienną ile tego tam jest można sobie łatwo wyjąć, alblo nawet podać w arrayu adresy tych obrazków. tu jest trochę inny problem. phantom: czy xml umie zliczyć obrazki w katalogu ?! p.s. o istnieniu takiej zmiennej pomyslałem, bo flash wyrzuca Ci info, że nie może znaleźć pliku, myślałem, że jeżeli tak, to możę wkłada info o tym do jakiejś zmiennej na zasadzie true. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi