Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam pytanie: co robie zle?

bo mam strone alcorr.republika.pl polegajaca na tym ze przy wejsciu laduje sie jakis tam swf zagniezdzony embedem w html\'u, czyli niby standard nie?

problem jest taki ze podczas gdy mi sie to otwiera bez klopotow (tak samo jak kilku moim kumplom) to na niektorych komputerach swf sie nie laduje:(. przyczyna nie jest brak pluginu do przegladarki, ani problem ten nie tkwi w laczach (znajomy ma dwa komputery na tym samym laczu i na jednym wchodzi czysto a na drugim nie - a poza tym dlaczego mialo to by byc spowodowane laczami nie?)

sprawa dziwi mnie bardzo i zastanawia. jezeli ktos z Was mial z czyms takim problem albo wie przynajmniej co moze byc jego przyczyna goraco prosze o posty.

z gory THX

pozdrufka

Alcor

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A zwrociles uwage w jakich przegladarkach nie dziala Twoja strona?

Napisano

W zrodle masz błąd:

W obu przypadkach powinien byc \"menu.swf\"

Pozdrawiam

Napisano

Teraz zauwazylem tez, ze w podstronach uzywasz tylko znacznika . Embed to flashowy standard Netscape\'a. Explorer go poprawnie odczytuje, ale widac nie zawsze i powinienes uzywac tez microsoftu.

I czemu w indexie wywolujesz swfa 2 razy? W netscape widac dwa filmiki jeden pod drugim.

Ostatnia uwaga - ta wewnetrzna ramka w \"główny\" nie dziala pod netscape. Uzyj lepiej

Napisano
  • Autor

dzieki za wyjasnienia

nie mialem pojecia o tym jak wazny jest znacznik i ze to przez niego sie robia takie problemy.

a ze znalazl sie w indeksie to przez przypadek: zaintrygowalo mnie ze na jednym komputerze moja strona sie nie otwiera ale bez problemu wchodze na jakas inny web calkowicie wykonany we flashu. postanowilem wiec sprawdzic kod zrodlowy i zauwazywszy jakies znaczniki ktorych nie ma moja strona skopiowalem je do siebie i pozmienialem nazwy pliku (wszystkie oprocz jednego - stad intro.swf, ktorego nie powinno byc:))

no i przez nieuwage i pospiech powstal ten topic:)

ale mysle ze dobrze sie stalo bo przynajmniej sie czegos nauczylem:)

a co do tej ramki - dzieki za info ze diva nie widac w nestcapie sprobje cos zaradzic

Napisano
  • Autor

hhmmm...

mam jeszcze jedno pytanie. juz w sprawie iframe\'a. bo w divie mozna definiujac style

kontrolowac wyglad paska przewijania. w iframe sposob ten nie dziala a pasek jest moim zdaniem nieestetyczny i troche mi sie nie chce zeby mi zawadzal na stronce.

czy znacie sposob w jaki moznaby skontrolowac wyglad tego scrolla?

Napisano

W

tej ramki umiesc definicje stylow tego typu:

po wyjasnienia tych nazw odsylam ponownie do kursu P.Wimmera: http://webmaster.helion.pl/kurshtml/style/suwaki.htm

Jesli chcesz zdefiniowac style dla wszystkich stron to umiesc je w oddzielnym pliku (np. moje-style.css) a na stronach daj , tez w

.

A z innych uwag, to zamien swoj avatar na GIFa - zamiast 13 kb, bedzie zajmowal 3 i zmiesci sie w granicach wyznaczonych nowym regulaminem :)

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

i to lubie na tym forum:) dajesz pytanie a ludzie Ci odpowiadaja - nie jak na niektorych forach:)

jeszcze raz THX

Napisano
  • Autor

jeszcze raz dzieki za wszelkie porady.

od pewnego czasu mam juz stronke gotowa. Jezeli chcecie mozecie skomenowac - serdecznie do tego zapraszam...

www.alcor.prv.pl

to tak tylko zeby nie zakladac nowego tematu \"prosze o opinie\" :)

pozdr

Napisano

Masz jeden \'bug\' na stronie, tzn jak wracasz do indexu z \"główny\" to pod netscape strona otwiera sie w IFRAME i jest malutka. Daj w linku parametr \"_self\" albo \"_top\"

np.

on (release) {

getURL(\"index.html\", \"_top\");

}

A tak to wyglada po powrocie do menu:

http://www.leander.neostrada.pl/web/alcor.gif

Tzn to raczej błąd netscape niż Twój..

Napisano
  • Autor

juz to poprawilem

sprawdz czy dziala prosze bo ja nie mam netscape\'a

swoja droga o problemie wiedzialem wczesniej i myslalem ze juz go naprawilem bo mialem inny jeszcze defekt w kdzie html ale nie mialem jak tego sprawdzic

Napisano

No ci±gle jest Ľle. Teraz zauważyłem, że biblioteka też się ładuje malutka, ale już wiem czemu. To nie iframe, tylko po prostu Ľle definujesz wielko¶c filmiku. Sk±d wzi±łe¶ to \"style\"? :

albo style=\"border: 1px solid black;? Z tego co wiem nie uda Ci się zdefiniować ramki dla flasha.

Dobrze masz zdefiniowane osadzanie filmiku w index.html, więc zastosuj to wszędzie.

Pozdrawiam :)

Napisano
  • Autor

dzieki leander, Mistrzu jeszcze raz za info i instruktarz:)

juz to porawilem - dobrze teraz?

\"Skąd wziąłeś to \"style\"?\"

ja ogolnie jestem samouczek (tylko jak mi cos nie dziala to prosze o rade) - nie mialem pojecia ze \"style\" nie pasuje do (o znacznikach style to dowiedzialem sie w ogole jakos dawno temu analizujac kod czyjes strony), a ze dzialalo w IE, wiec myslalem ze wszystko jest w porzadku i zbytnio sie nie przejmowalem. ale w zasadzie kompletnie nie bylo tam potrzebne i w dodatku jeszcze przeszkadza to wywalilem je bez skrupulow.

Napisano

Hehe :) Alcor, Ty chyba sprawdzasz moje zdolnoÂci w demaskowaniu b│ŕdˇw na stronie :) W \"menu.html\" masz heigth=\"300\" zamiast height i znowu swf jest malutki, ale reszta jest ju┐ ok.

Widzŕ, ┐e lubisz rŕcznie edytowaŠ ╝rˇd│o (bo ka┐de wygl▒da trochŕ inaczej:D i w sumie to bardzo dobrze, ale co do osadzania flasha zrˇb sobie jakis jeden szablon i go uzywaj zmieniaj▒c podstawowe parametry tylko. Proponuje pobawiŠ sie te┐ \"publish settings > html\" i zobacz jak wplywaja zmiany na generwany kod i na samego swfa.

Napisano
  • Autor

wiesz, leander; musze sobie szybko sprawic netscape\'a to dam Ci spokoj :)

ale o to chyba chodzi w tym forum nie? zeby mlodsi korzystali z doswiadczenia starszych i sami je w ten sposob zdobywali...

dzieki wielkie za wszystko.