Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Może ktoś mi pomoże przy ustawieniach rendera (v-ray) i materiałów , tak żeby to fajnie wygladało?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
doalcz screeny gdzie masz swiatlo jak ustawiales render to na pewno sie cos wymysli :)

Pozostałe ustawienia bez zmian.

ps. dzięki za zainteresowanie.

Napisano

1. secondary multiplier na 0,05 to tak jak by go nie bylo wcale

2. co to za JPG i z jakim mapowaniem w skylighcie jest ?

3. nie uzywa sie cieni innych niz vrayshadows w światłach (w tym przypadku area tez nie)

4. generalnie linear multiply moze byc jesli sie nie przesadza ze swiatłami w ujęciach exterior, ale mimo to poradził bym tobie uzycie exponetial (nie HSV)

Napisano
  • Autor

Poprawiłem to co mi wskazywałeś , mam jeszcze jeden kłopot:

na rynnach nie widać rozbłysków choć powinno. Może mieć znaczenie że używam materiaów arch. a nie vraya?

jak to się powinno zrobić?

pozdrawiam

Napisano

Kiepskie materiały światło i kolory. Nie używaj renderując vrayem materiałow odbijających standard czy arch. Lepiej uzywac tylko vraymtl. Jakiś płaski ten twój render wyszedł. Ciężko jest zepsuć exterior w vrayu. Wywal wszystkie opcje i zacznij od nowa. Daj swiatlo direct target albo ies sun z cieniami vrayshadows, wlacz GI i envioroment i tyle, pobawisz sie tylko delikatnie ustawieniami.

Napisano
  • Autor
Kiepskie materiały światło i kolory. Nie używaj renderując vrayem materiałow odbijających standard czy arch. Lepiej uzywac tylko vraymtl. Jakiś płaski ten twój render wyszedł. Ciężko jest zepsuć exterior w vrayu. Wywal wszystkie opcje i zacznij od nowa. Daj swiatlo direct target albo ies sun z cieniami vrayshadows, wlacz GI i envioroment i tyle, pobawisz sie tylko delikatnie ustawieniami.

Wyszło mi przy ies sun: ~5000lux ,GI 0,8 i 0,4 , i linear color mapping (0,7 i 0,5) coś takiego :

patrzcie tylko na dach , bo tylko dach i rynny maja materiały vraya . Pytanie brzmi czy ide w dobrym kierunku z tymi ustawieniami?