Napisano 3 Czerwiec 200618 l Od kiedy DDR2 pojawiły się na płyty pod AMD wraz z nowym Socketem AM2 - łamie sobie głowę pytaniem czy warto w to inwestować? Wyjściowe założenie było takie, że kupie Athlona 4200 x2 pod socket 939, i płyta główna za 300zl, ale teraz mam taką alternatywę: Athlon 4000 x2 (AM2) 2mb cachu płyta za ok 500zl - magistrala 2000 MT/s, obsługa DDR2 800mhz. Pytanie: na ile opłaca się dwukrotnie większy cache kosztem mniejszego taktowania (o 200Mhz wg wymienionych przykładów)? Pomijając ceny, wątpliwości wywołuje u mnie cycle latency obecnych DDR2: Te w miarę tanie mają zwykle 5, te droższe 4. Pytanie: Na ile opłaca się przesiąść na dwukrotnie szybciej taktowane pamięci kosztem dłuższych opóźnien? Czy warto w ogóle teraz przesiadać się na nowy standard? Od razu mówie że przesiadke sprzętową odwlekam już od Marca - chociarz do tej pory raczej ze względu na karty.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Narazie AM2 jest droższa, ale jak masz kase, to za jakiś rok wyjdzie na tą podstawke 4 rdzeniowy proc i wtedy masz w miare tani upgrade... z drugiej strony do tego czasu cena spadną, technologie dopracują itd., więc osobiście pewnie byłbym za socket 939. Link do testów: http://www.tomshardware.com/2006/05/23/amd_reinvents_itself/page62.html
Napisano 4 Czerwiec 200618 l Autor Chyba mnie przekonałeś. Mimo tego, że od biedy bym wyrobił, ale tak, za oszczędzona kase, kupie se więcej Ramu :). Dzieki z rade.
Napisano 4 Czerwiec 200618 l Miałem podobny dylemat, poniżej masz rozwiązanie które wybrałem, z nowymi technologiami jest róznie, je nie chciałem sie denerwować niech to dopracują powstana stabilne platformy to pogadamy a teraz jest jak jest ceny takie jakie mamy akomputera potrzebowałem już ! Nawet jeśli poczekasz to i tak bedą cie wabić jakims nowszym rozwiązaniem i sztucznie napędzać marketing i wciskać cośkopmletnie nie przydatnego ddr moga juz mieć nie tylko po 800 ale 1600 i 3200 nie wprowadzaja ich bo drogie a nie to jest problemem. W testach ddr 400 a 1600 różnice są rzedu 10-15% a reszta to puste cykle i sortowanie danych, więc płacenie 3x więcej nie przejdzie. Twoje spostrzeżenia więc i obawy sa słuszne,kup dobra stabilnąplatforme i planowany procek, z doświadczenia wiem żeładnie sie to sprawdza w codziennej pracy grafika.