Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Brazilka, 3d maxa rowniez. Robie teraz pokoj z lsniaca podloga odbijajaca refleksy, ale na \"Active Shader\" wszystko wyglada ladnie, natomiast na brazilu nic sie w tej podlodze nie odbija(W brazilu wszystko mam default i wlaczone wszystkie opcje swiatla skylight) Please help, a i przy okazji czy ktos zna dobry turtorial na temat ostrego swiatla dziennego oswietlajacego pokoj?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie wiem, czy dobrze zrozumiałem... ale spoko...

jesli w Active Shade masz wszsytko oki a w Brazilu nie, to najwyraźniej w Active masz domyślnie scanline\'a

A co tych refleksów, to mam wrażenie, że chodzi o zwykłe speculary...:P (bo Brazil potrafi generować miękkie odbicia... Glossy reflections... ale to jeszcze troszkę ) [lol2]

Twój problem wynika z tego, że Sky Light nie gneruje specularów....

możesz np. wtawić zwykłe światło omni i w Affect Surfaces zostawić actywne tylko Specular... a Diffuse wyłączyć.

Powinno być lepiej

pozdro:)

Napisano
  • Autor

Dzieki za wyrozumialosc, ale niestety nie wychodzi mi to za dobrze. Nadal nic sie nie odbija, a renderuje Brazilem, bo uzyskuje sie realistyczne otoczenie w bardzo latwy sposob jednak te odbicia to problem, takze z lustrami. Kiedy uzywam zwyklego scanline-a wszystko poza realizmem wychodzi ladnie. Przeciez nie moze tak byc ze mozna zrobic realistyczna scene ale trzeba umiec zrezygnowac z czegos. Wspominalem cos o innych opcjach. Jak mozesz to opisz

Napisano
  • Autor

...nie jest to taka sama lsniaca powierzchnia jak tak ze scanline. W jaki sposob zrobic efekt swiatla slonecznego rozswietlajacego z zewnatrz pomieszczenie maxymalnie