Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Jestem nowy w grafice 3d. Pracuję na programie 3ds max 8. Aktualnie ćwiczę z książką 3ds max 8. Modelowanie i animacja. Doszedłem do działu Wtłaczanie splajnów zagnieżdżonych: Otwór okienny. Robię tak:

1. W oknie Front daje Create/Shapes - wyłączam Start New Shape (ponieważ mam już okno, własnie utworzenie poprzez Rectangle.

2. Klikam na Rectagle i w oknie Front zaznaczam pomieszczenie (Box) i zarazem okno.

3. Dołączam modyfikator Extrude i Amount na 25.

4. W widoku Top ścianę ustawiam do góry do końca pomieszczenia.

Powinienem uzyskać ścianę z okiennym otworem, jednak tak się nie stało.. Nie wiem czemu, ale okno nie reaguje w ogóle na nowo dorysowaną ścianę..

Proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam,

Marcin Jarek.

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Pokaż screena bo tak to nie wiem o co Ci biega...

Napisano

Przed pkt. 1 powinieneś jeszcze dopisać pkt. 0. zaznaczam kształt okna

i powinno pomoc :)

Nie kapuje o co biega w tym pkt. 2, najlepiej go wogóle wywal...

Napisano

powinienes chyba polaczyc splajna-sciane ze splajnem-oknem, najlepiej zaznacz sciane, dodaj modyfikator edit spline, nacisnij przycisk attach, zaznacz okno i dopiero potem wykestruduj, powinno pomoc

Napisano

po co go Attach'em traktować jak to samo można osiągąć wyłączając Start New Shape.

Napisano

W 2 ptk. chodzi o narysowanie własnie tej ściany. Zaraz wypróbuję zaznaczyć najpierw kształt okna.

EDIT:

Prawie się udało, wyszło takie coś. Raczej chodziło mi, żeby przez ten okno było widać właśnie na niebiesko tło :)

EDIT 2:

Tutaj jest gotowiec, można zobaczyć jak to powinno wyglądać. Jednak to mi wygląda, jakby ktoś "usunął" jeden bok pokoju.. możecie mi pomóc?

Dzięki i pozdrawiam,

Marcin Jarek.

Napisano

Lol, a nie pomyślałeś, że kształt okna i kształt ściany muszą znajdować się w jednej płaszczyźnie przed wytłoczeniem?

EDIT: Nawet zrobiłem Ci video tutorial jak to zrobić :P -> http://jagi.lcs.net.pl/1.avi (1,4MB)

Napisano

Udało się!

Dzięki wszystkim za pomoc!

Jest jedno "ale" - zobaczcie jak są zakończenia ścian - strasznie są "urywane" :( Jak poprawić tą jakość?

Pozdrawiam,

Marcin Jarek.

Napisano

Z tego co widze to nie masz tych kształtów jeszcze idealnie w jednej płaszczyźnie umieszczonych bo powstaje małe załamanie na powierzchni, co może być powodem tych poszarpanych krawędzi w kącie. Tak wogóle to zrób jeszcze screena z Wireframe z widoku z perspektywy.

Jeśli nie wiesz jak włączyć siatke w Perspective oto instrukcja:

Prawym przyciskiem na napis Perspective i z listy wybierasz Wireframe.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności