NetJaro Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Witajcie. Jestem nowy w grafice 3d. Pracuję na programie 3ds max 8. Aktualnie ćwiczę z książką 3ds max 8. Modelowanie i animacja. Doszedłem do działu Wtłaczanie splajnów zagnieżdżonych: Otwór okienny. Robię tak: 1. W oknie Front daje Create/Shapes - wyłączam Start New Shape (ponieważ mam już okno, własnie utworzenie poprzez Rectangle. 2. Klikam na Rectagle i w oknie Front zaznaczam pomieszczenie (Box) i zarazem okno. 3. Dołączam modyfikator Extrude i Amount na 25. 4. W widoku Top ścianę ustawiam do góry do końca pomieszczenia. Powinienem uzyskać ścianę z okiennym otworem, jednak tak się nie stało.. Nie wiem czemu, ale okno nie reaguje w ogóle na nowo dorysowaną ścianę.. Proszę Was o pomoc. Pozdrawiam, Marcin Jarek.
Gość jagi Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Pokaż screena bo tak to nie wiem o co Ci biega...
Gość jagi Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Przed pkt. 1 powinieneś jeszcze dopisać pkt. 0. zaznaczam kształt okna i powinno pomoc :) Nie kapuje o co biega w tym pkt. 2, najlepiej go wogóle wywal...
Muzzy Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 powinienes chyba polaczyc splajna-sciane ze splajnem-oknem, najlepiej zaznacz sciane, dodaj modyfikator edit spline, nacisnij przycisk attach, zaznacz okno i dopiero potem wykestruduj, powinno pomoc
Gość jagi Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 po co go Attach'em traktować jak to samo można osiągąć wyłączając Start New Shape.
NetJaro Napisano 13 Lipiec 2006 Autor Napisano 13 Lipiec 2006 W 2 ptk. chodzi o narysowanie własnie tej ściany. Zaraz wypróbuję zaznaczyć najpierw kształt okna. EDIT: Prawie się udało, wyszło takie coś. Raczej chodziło mi, żeby przez ten okno było widać właśnie na niebiesko tło :) EDIT 2: Tutaj jest gotowiec, można zobaczyć jak to powinno wyglądać. Jednak to mi wygląda, jakby ktoś "usunął" jeden bok pokoju.. możecie mi pomóc? Dzięki i pozdrawiam, Marcin Jarek.
Gość jagi Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Lol, a nie pomyślałeś, że kształt okna i kształt ściany muszą znajdować się w jednej płaszczyźnie przed wytłoczeniem? EDIT: Nawet zrobiłem Ci video tutorial jak to zrobić :P -> http://jagi.lcs.net.pl/1.avi (1,4MB)
NetJaro Napisano 13 Lipiec 2006 Autor Napisano 13 Lipiec 2006 Na jednej płaszczyźnie, to znaczy? Jak to zrobic? Sorry, ale jestem początkujący.. Pozdrawiam, Marcin Jarek.
merv_ Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Tools -> Align i wybierz płaszczyzny na których to ma byc wyrównane
NetJaro Napisano 13 Lipiec 2006 Autor Napisano 13 Lipiec 2006 Udało się! Dzięki wszystkim za pomoc! Jest jedno "ale" - zobaczcie jak są zakończenia ścian - strasznie są "urywane" :( Jak poprawić tą jakość? Pozdrawiam, Marcin Jarek.
Gość jagi Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 Z tego co widze to nie masz tych kształtów jeszcze idealnie w jednej płaszczyźnie umieszczonych bo powstaje małe załamanie na powierzchni, co może być powodem tych poszarpanych krawędzi w kącie. Tak wogóle to zrób jeszcze screena z Wireframe z widoku z perspektywy. Jeśli nie wiesz jak włączyć siatke w Perspective oto instrukcja: Prawym przyciskiem na napis Perspective i z listy wybierasz Wireframe.
NetJaro Napisano 14 Lipiec 2006 Autor Napisano 14 Lipiec 2006 Screen. Dodam, że po Renderingu, ładnie to wygląda :)
Cruzh3r Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 "wtłaczanie splajnó zagnieżdzonych" - Niema co tłumacz nieźle musiał sie natrudzić żeby to przetłumaczyć..........
Rekomendowane odpowiedzi