Napisano 20 Lipiec 200618 l Witam! Tworzę model 3D (komputerowy) parowozu TY43-92. Chciałbym go później móc animować. Nie mogę jednak znaleźć dokładnych materiałów dotyczących zasady działania mechaniki napędowej i parorozdzielczej. Wiem, że są wiązary i korbowód, zasada działania ich jest prosta ale co dalej...? Nie mogę rozszyfrować. Może są gdzieś w necie chociażby filmiki pokazujące ruch poszczególnych elementów? Z góry dziękuję Pozdrawiam
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Oki już znalazłem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Walschaerts_motion.gif Jak zrobić aby np. box podążał jednym końcem za jednym obiektem a drugim końcem za innym obiektem i nie zmieniał swojej długości?
Napisano 20 Lipiec 200618 l Autor Amoże byłby mi ktoś w stanie pomóc w animacji... Wszystko musiałoby działać tak jak na rysunku, do którego linka wysłałem. Same wiązary i korbowód zrobiłem za pomocą float expression ale nie wiem jak zrobić resztę, może IK?
Napisano 20 Lipiec 200618 l serwus :) takie kwestie powinny byc raczej w dziale rigging & animation. tutaj jest miejsce na POKAZYWANIE animacji . pozdrawiam i życze powodzenia :)
Napisano 27 Lipiec 200618 l KRyss-ja Ci podalem jak to zrobic, w panelu z constrainami masz look at, i to powoduje (jak nei powoduje tylko cos miesza to kliknij ptaszka, bo albo jest zaznaczony albo odznaczony a zachowuje ustawienei bazowe, kierunek i zwrot przedmiotu) ze tlok bedzie sie gapil na cel neizaleznie gdzie ten pojedzie, jak zrobisz dwa tloki, co jeden patrzy sie na drugi, to jak sie zbliza to wjada w siebei abrdziej tak jak powinny, ach.....