Napisano 28 Lipiec 200618 l W nowej wersji blendera można tworzyć materiały za pomocą nodów. I teraz pytanie... Czy nody można animować? Powiedzmy, że mam "mix node" i chcę aby w trakcie animacji zmianie ulegała wartość "factor" - czy to jest w Blenderze możliwe? Pozdrawiam Endriu_M
Napisano 29 Lipiec 200618 l Autor Niestety tak właśnie myślałem... Lipa... Szkoda, bo to strasznie ogranicza możliwości manipulowania materiałami w animacji.. Dzięki za odpowiedź!
Napisano 29 Lipiec 200618 l ale czego ty chcesz ta opcja dopiero co sie pojawila (nie liczac wersji rozwojowych z cvs) a ty juz bys chcial nie wiadomo co poczekaj moze nastepna wersja bedzie umozliwiala a poza tym zawsze ci zostaje animowanie materialow w standartowy sposob
Napisano 30 Lipiec 200618 l Autor :) No nie... Nie tak do końca "nie wiadomo co". Po prostu szkoda, że ten "node editor" - to na razie taka trochę... proteza (w porównaniu do innego softu). Ale mam kolejne pytanie - jak wyrenderować sam "ambience occlusion"? Jest to możliwe?
Napisano 31 Lipiec 200618 l "(w porównaniu do innego softu)" ehhh no wiesz blender darmowy jest wiec nie porownuj bo i tak na taką(zerową) cene jest super moim zdaniem "ambience occlusion" a co to takiego bo ja znam tylko ambient occlusion ;) ale wcisnij f8 i tam zakladka Amb Occ wlaczasz i ustawiasz parametry i juz
Napisano 31 Lipiec 200618 l Autor Dlatego "nie wymagam" - ale Blender ma aspiracje - więc jeśli chce gonić programy komercyjne, poprawki są konieczne (zresztą widzę, że są często wprowadzane). A co do "ambient occlussion" - to literówek się nie czepiajmy. :) To gdzie jest wiem - pytałem tylko ja wyrenderować SAM ambient occ., bez shaderów i innych - po prostu goły ambient occlusion. Pozdrawiam
Napisano 1 Sierpień 200618 l nie dawaj zadnych materialow na obiekty i render z ao no chyba ze chodzi ci o cos innego to opisz to jakos jasniej (nie kumatym po 8 godzinach siedzenia w biurze)
Napisano 1 Sierpień 200618 l Autor ale wstyd... No o tym nie pomyślałem. A co najważniejsze to działa! Trochę mam jeszcze problem z ustawieniem poprawnych parametrów, ale pokombinuję i wyjdzie dobrze. Dzięki za pomoc! pozdrawiam Endriu_M
Napisano 3 Sierpień 200618 l jak podpowiedzial mi Grzybu z forum.oceaneffects.com Jest Time node, gdzie można ustawić jak ma się zmieniać jej wartość w czasie. Wystarczy ją podłączyć do jakiegoś innego noda