Napisano 30 Lipiec 200618 l Witam to moj pierwszy post na tej grupie, sa to moje poczatki grafiki w 3d (3dsmax v.8). Na razie ucze sie podstaw dlatego prosze o wyrozumialosc Mam samolot z ktorego "wylatuje" dym. Efekt jest tworzony przy pomocy obiektu super spray. Po ustawieniu wartosci Use Rate i wartosci 60 renderuje filmik. Problem polega na tym ze komputer sie zawiesza na 31 klatce, 3dmax "staje" i nie rusza dalej trzeba uzyc CTRL+ALT+DEL. Jesli obnize te wartosc do 20 to filmik jest generowany ale nie uzyskuje tego efektu o ktory mi chodzi :(. Przy wartosci 100 juz na pierwszej klatce filmik sie zarywa. Poprawialem sciezke po ktorej porusza sie samolot ale na nic to. Nie mam juz pomyslu. Dodam jeszcze ze korzystam z przykladu z ksiazki wydanej w 2001 roku (3d max 4 biblia), a moj komputer do najslabszych nie nalezy (P4 3GHz, 1GB ram, 512 grafika) wiec o co chodzi? jestem w kropce siedze nad tym juz kilkanascie godzin :(
Napisano 30 Lipiec 200618 l Jak zainstalowanie SP3 nie pomoze to sprobuj zmienic renderera (skoro jestes poczatkujacy to zapewne korzystasz z scanline) np. na mentalraya