Gość gradus73 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Admin/mod: jezeli watek nie na temat, prosze przeniesc. (ale chcialbym tutaj ;) Witajcie - Sluchajcie, potrzebuje wszelkich uwag i rad - Otoz przymierzam sie do zmontowania takiego malego "workstation". Robie wielkoformatowe grafiki w wysokich rozdzielczosciach, uzywam glownie Adobe Creative Studio 2 Podobno PS CS2 lubi 2 procki, choc ma "klopoty z pamiecia" powyzej 4GB (zrodlo forum Adobe) Jakos lubie AMD i sklaniam sie do wykorzystania dwoch Opteronow. Płyta najprawdopodobniej bedzie TYAN THUNDER K8WE S2895NRF ), RAM 16GB ECC, jakies RAID-y pewnie (moze SCSI ?), 2 monitory minimum. Chcialbym to maksymalnie zoptymalizowac. I tu kilka pytan. 1. Jaki system zastosować: 32 czy 64-bit - czy ktos z Was uzywa PS CS2 z dwoma CPU w Windows 64-bit ? Generalnie Photoshop jest aplikacja 32-bitowa, ale slyszalem glosy, ze b. ladnie chodzi pod W64. Czy W64 dobrze "robi" z 2 CPU? Czy ktos sie "przeprowadzal" z 32 na 64 bit z photoshopem ? Jakie wrażenia ? 2. Czy oplaca sie inwestowac w procesory DUAL CORE (np. Opteron 270) oczywiście chodzi o prace dwóch takich w parze - czy to naprawde, zauwazalnie dziala - szczegolnie w przypadku skomplikowanych operacji na duzych plikach ? 3. Nie smiejcie sie, bo nie wiem - czy na plycie ktora ma 2 zlacza PCI-express x16 (SLI) mozna zastosowac dwie karty graficzne (nie w ukladzie SLI) Dual Head i korzystac z 4 monitorow ? Jakie w ogole karty do takiego zestawu zastosowac ? 4. Czy moze jednak wziac SCSI (jest taka opcja) - chociaz na "scratch disk"? 5. A moze te Opterony to slepa uliczka ? Może Dual XEON ? macie jakies porownanie w praktyce, nie benchmarki ? 6. A moze cala platforma PC to slepa uliczka ? Moze jakiego PowerMaca dwuprockowego zapodac ? Mieszkam w Stanach i w zwiazku z tym nie jest to calkowicie pozbawiona sensu opcja. Koszty nie sa tu najwazniejsze, moge troche zaszalec (chyba pierwszy raz w zyciu), to ma po prostu zarabiscie hulac, robic robote i mnie nie denerwowac :angry: Jezeli komus sie bedzie chcialo odpisac na tego przydlugiego posta, to z gory dzieki Pozdrawiam Konrad
erwin Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Jezeli Cie stac, to zdecydowanie kup Maca (ostatnio Maci stosuja w swoich kompach procki Intela), to komputery stworzone do grafiki!!!! Jesli PC to polecam zbudowac na Xeonach DualCore, a co do kart graficznych to raczej nVidia Quadro. U mnie na 2prockach (ale 32-bit) Photoshop CS2 chodzi jak zyleta!!
vv3k70r Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 scsi, podlaczone na jakims arrayu, duzo, szybkich, na pliki wymiany, na system, na rpgramy (te biblioteki tez sie laduja z dyskow, a przewalenie n obrazkow zajmuje) procesorow-ile tylko zdolasz, mozna osiem na luzie, ale 2 jest w sam raz, jak planujesz rozbudowe to kup szafe, wstaw tam 1u albo 2u i powoli w maire funduszy dokladaj kolejne jednostki... i kontener ramu, osiem jesli dasz rade, albo wiecej jesli dobierzesz plyte z mostkiem ktory obsluguje wiecej... karty graficzne to wlasciwie dodatek, jak nakladziesz duzo mocy w prockach to i tak na openGL wszystko smiga lepiej niz na karcie, chyba ze karta dedykowana... i duzy tablet :) najlepiej cintiq :)
MassTA Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Robie wielkoformatowe grafiki w wysokich rozdzielczosciach, uzywam glownie Adobe Creative Studio 2 Sprecyzuj co znaczy dla ciebie "wielkoformatowe", bo dla jednych to 2000x1000, a dla innych 10000x5000. Dodaj też ilu zazwyczaj warstw używasz. Jakos lubie AMD i sklaniam sie do wykorzystania dwoch Opteronow. Płyta najprawdopodobniej bedzie TYAN THUNDER K8WE S2895NRF ), RAM 16GB ECC, jakies RAID-y pewnie (moze SCSI ?), 2 monitory minimum. Brzmi nieźle, tylko to 16GB ramu to wydaje sie przegięcie, ale wszystko zależy od tego jak wielkie grafiki robisz. Chcialbym to maksymalnie zoptymalizowac. I tu kilka pytan. 1. Jaki system zastosować: 32 czy 64-bit - czy ktos z Was uzywa PS CS2 z dwoma CPU w Windows 64-bit ? Generalnie Photoshop jest aplikacja 32-bitowa, ale slyszalem glosy, ze b. ladnie chodzi pod W64. Czy W64 dobrze "robi" z 2 CPU? Czy ktos sie "przeprowadzal" z 32 na 64 bit z photoshopem ? Jakie wrażenia ? Oba windowsy tak samo wykorzystują 2 proce. Przy Win64 możesz mieć problemy ze znalezieniem sterowników do co bardziej egzotycznych podzespołów (drukarki, skanery, tablety). Największa zaleta Win64, to to że obsługuje do 16GB (Win32 tylko 2GB) ramu na proces, więc jeśli zamierzasz kupić te 16GB Ramu, to wybór ogranicza sie do Win64. 2. Czy oplaca sie inwestowac w procesory DUAL CORE (np. Opteron 270) oczywiście chodzi o prace dwóch takich w parze - czy to naprawde, zauwazalnie dziala - szczegolnie w przypadku skomplikowanych operacji na duzych plikach ? Musiałbys poczytać na internecie, bo z tego co pamiętam, to dopiero w najnowszej wersji programy Adobe mają obsługe kilku procesorów, i to tylko niektóre filtry działają wielowątkowo. Ja bym raczej nie pchał za dużo kasy w to i kupił porządny 2 rdzeniowy proc. 4. Czy moze jednak wziac SCSI (jest taka opcja) - chociaz na "scratch disk"? Nie ma sensu SCSI kupować - kasy wpakujesz dużo, a wzrost wydajności nie jest tego wart w przypadku zastosowań domowych. Bierz jakiegoś Raptora 150GB na SATA lepiej, a skoro masz kase, to 2 sztuki i zrób z nich RAID 0. 5. A moze te Opterony to slepa uliczka ? Może Dual XEON ? macie jakies porownanie w praktyce, nie benchmarki ? Dual Xenon to w zasadzie to samo, tyle że jest oparty na Pentium 4, więc grzeje sie bardziej i wymaga pamięci chyba innych (sporo droższych z tego co pamiętam). 6. A moze cala platforma PC to slepa uliczka ? Moze jakiego PowerMaca dwuprockowego zapodac ? Mieszkam w Stanach i w zwiazku z tym nie jest to calkowicie pozbawiona sensu opcja. Te nowe iMaki na intelu to dosyć interesująca opcja, tylko rozbudowa ramu może być ograniczona ze względu na małą liczbe slotów.
Gość gradus73 Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Panowie - dzieki za ultraszybki odzew. Wszystkie uwagi sa bardzo dla mnie cenne. MassTA: Jezeli chodzi o format prac to beda to w moim przypadku rozmiary nawet rzędu kilkunastu stóp (kilku metrów - nawet 4x3m) wymagane czesto 300 dpi, wiec pixelowo rzędu nawet dziesiatek tysiecy. Otwarte pliki w PS mają czesto rozmiary rzedu kilku GB (4-5). Podalem raczej maksymalne wartosci, wiekszych sie nie spodziewam (i dobrze, bez przesady.) 16G Ramu - przegiecie ? czemu ? czy mozna miec za duzo ramu ? Nawet jezeli PS nie skorzysta na tym tak do konca, to przeciez systemowi i innym aplikacjom pomoze, tym bardziej ze ja mam czesto pootwierane rozne Illustratory, InDesigny, Corele i inne wynalazki, wiec akurat tutaj chyba nie zaszkodzi, a poza tym - co se bede zalowal :) Co do systemu - skoro tak jest z ta obsluga pamieci (dzieki, nie wiedzialem, szczerze mowiac), to nie ma wyboru - W64. vv3k70r : Wlasnie tak mi sie to widzi, chyba w jakas U-szafe to wsadze i bede mogl sobie potem kombinowac, CPU na razie beda 2 na pewno, THUNDER obsluguje 16G max (8G/procesor), wiec tyle zapodam. Dyski SCSI to najwieksza zagwozdka. Czy rzeczywiscie ich cena jest usprawiedliwiona wydajnoscia ? Z grubsza za cene jednego dysku SCSI U320 73GB mozna zbudowac RAID-a 0+1 SATA II rzędu 400-600 GB. to jest jednak roznica... No nie wiem juz sam. Jezeli chodzi o grafike - nie zamierzam tu zadnych wodotryskow stosowac (bo i po co?), chodzi mi bardziej o mozliwosci konfiguracji wielomonitorowej - cztery mi sie marza choc nie do konca jestem przekonany, ze mi sa tak naprawde potrzebne - zobaczymy jeszcze, jak z kasa wyjdzie. Moze rzeczywiscie Cintiq'a + 1 dobry monitor >= 24'' ? Tutaj w USA 21 calowy Cintiq kosztuje tyle samo co 30'' Apple Cinema Display (+/- $2500) Czy tak, czy tak - musze jeszcze duuuuzo pomyslec i pokombinowac. Jak mowilem - mam na to troche kasy i moge poszalec - co nie znaczy bezmyslnie zmarnowac na cos, czego nie bede uzywal. Nadal czekam na wszelakie pomysly, sugestie i komentarze. Pozdrawiam Konrad
MassTA Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Jezeli chodzi o format prac to beda to w moim przypadku rozmiary nawet rzędu kilkunastu stóp (kilku metrów - nawet 4x3m) wymagane czesto 300 dpi, wiec pixelowo rzędu nawet dziesiatek tysiecy. Oo Tych amerykańców pogieło? 300dpi przy rozmiarach 4x3m to bezsens kompletny - 40000x30000 pikseli @ ponad 4GB... nie wspomne o tym że ludzkie oko ma mniejszą zdolność rozróżniania od tego. Wlasnie tak mi sie to widzi, chyba w jakas U-szafe to wsadze i bede mogl sobie potem kombinowac, (...) Nic nie wokombinujesz z tą szafą, poza dodatkowym miejscem na ubrania :P Każdy dodatkowy komp jaki byś tam dokładał byłby osobnym kompem i nie wspomógłby obliczeń na głównym kompie, chyba że byś z nich złożył klaster, ale takie rzeczy to tylko w Erze, albo pod linuksem. :) To by miało sens, jakbyś sie zajmował grafiką 3D, ale ty z tego co piszesz robisz w 2D.
Gość gradus73 Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 He, he, tak czekalem co powiecie na te chore rozdzielczosci przy tych rozmiarach - sam bylem w szoku !!! Ale co zrobic - takie maja wymagania (postaram sie wybadac, skad to sie bierze - moze ich rzeczywiscie pogielo) choc oczywiscie ludzkie oko nie jest w stanie tego "docenic". Dlatego potrzebuje dosc silnej maszynki, zreszta i bez tego czas u mnie na zmiany w hardware. To moja nowa robota, jest bardzo specyficzna - napisze o tym wiecej, jak bede mial chwile, rzecz jest dosc ciekawa, zwiazana troche z kartografia. Co do szafy - oczywiście wiem, na czym to polega, te moje rozwazania o szafie wynikly bardziej stad, ze po prostu mi sie taka szafa podoba, poza tym takie rozwiazanie pozwoliloby mi troche uporzadkowac chaos w "pracowni" - aktualnie 3 komputery przewaznie w formie "pajakow":-), routery, kvm-y, upsy, kable, kable, kable... Jakbym to jakos w pare U wrzucil( = zbudowal od nowa :-( ), to by bylo luzniej i przyjemniej. A jak "profesjonalnie" wyglada, he, he....
suntzu Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 ja mam xeona 3,6ghz i 2gb ramu hehe photoshop na windie x64 nie chce mi odpalić natomiast na windows xp sp2 ma ciekawy błąd tzn cały czas zapycha ram jak zabraknie ramu program się zamyka tak więc praca na 10 min i photosop pada....image ready działa dobrze na obu systemach... nie używam photoshopa ale coś takiego miałem co do wydajnności to zobacz na najnowsze intel xeony zostały mocno zmienione i powinny być lepsze od opteronów, korzystają z pamięci ddr2 oraz mają znacznie większą przepustowość. http://sklep.benchmark.pl/katalog_4677.html
Rekomendowane odpowiedzi