Napisano 2 Sierpień 200618 l Mam kilka pytań. Jestem zielony co do tematu modelowania, a chciałbym stworzyć jakąś twarz. Jakieś podstawy maxa znam. Szukałem kilka tutków ale są jakieś nie dokładne albo poprostu ja ich nie potrafię wykonać. Chodzi mi dokładnie o modelowanie ze zdjęć. Zauważyłem u kilkju osób, że za pomocą zdjęcia twarzy frontu i profilu tworzą siatke ? Jak to zrobić ? Wiem jak wstawić zdjęcia, tylko nie wiem jak zacząć z tą siatką. Za pomocą jakich funkcji ? Może ktoś z was (osób naprawde zaawansowanych - jak zauważyłem) by mi podpowiedział, albo dał linka do jakiegoś prostego tutka. Jak byłby video to jeszcze lepiej :]. PZDR
Napisano 2 Sierpień 200618 l poprostu podstawiasz zdjecia front bok, wstawiasz boxa dopasowujesz boxa (ciachajac go np. connectem) do wielkosci glowy itp jak bedziesz mial glowna bryle łba gotowa robisz oczka , nosek , usta. Nie ma po co dawac tutoriala poprostu musisz usiasc i to zrobic poprostu
Napisano 3 Sierpień 200618 l Autor Dla ciebie jest to dosyć proste a dla mnie troche bardziej skomplikowane :/ ==> no dobra a jeżeli chciałbym zmodelować cokolwiek innego ? to robię to za pomocą mesha i vertexów ? a potem move ? --> bo jeżeli tak to jest to dosyc trudne :/
Napisano 4 Sierpień 200618 l Autor Mam inne pytanie jak zauważyłem w większości tutoriali pokazane jest, że modeluje się na podstawie "Rectangli" chyba że sie mylę. Moje pytanie odnosi się do podzielenia powstałego rectangla na kilka równych części. ?
Napisano 4 Sierpień 200618 l Autor http://img238.imageshack.us/my.php?image=33ie8.jpg ---> ja zrobiłem to na tej zasadzie, stworzylem obok siebie kilka rectangli ale nie wydaje mi sie żeby to było dobrze :/
Napisano 4 Sierpień 200618 l nie tworz kilku prostokatow obok siebie, zrob jeden i np extrude'uj krawedzie, edytuj jeden obiekt, a nie ustawiaj kilka obok siebie. Poszukaj wideotutoriali na ten temat, jest tego masa w necie.
Napisano 5 Sierpień 200618 l Albo zrób plane'a i przeciągaj krawędzie z shiftem, a najlepiej zobacz jakikolwiek video tutorial np: z 3d-buzz.com