Napisano 4 Sierpień 200618 l Witam! Borykam sie ostatnio z wkurzajacym problemem. W strony ktore robie ustawiam charseta na iso-8859-2 tylko ze brakuje wtedy literek ś i ą. Kiedy przelacze na windows-1250 wszystkie literki juz sa poprawnie wyswietlane ale czytalem gdzies, ze ludzie nie polecaja tego kodowania bo cos tam, cos tam... Patrzylem jak jest na innych stronach w internecie, wszystkie maja iso-8859-2 i literki dobrze mi sie wyswietlaja, ale jak ja na swojej stronie se ustawie iso to juz sa krzaczki.. Macie jakies rady dla mnie? pozdrawiam!
Napisano 4 Sierpień 200618 l ja zawsze używam kodowania UTF-8 dla mnie najlepsze i niezawodne, zawsze i wszędzie sa polskie litery. Musisz wpisać tam to kodowanie UTF-8 i jeszcze zapisać plik z rodzajem kodowania UTF-8 ;)
Napisano 4 Sierpień 200618 l Też poleciłbym Ci utf-8. Sprawdż też czy dobrze ustawiasz kodowanie w headzie i czy na pewno zgadza się z kodowaniem samego pliku, który zapisujesz po stworzeniu go w edytorze. np. jak deklarujesz utf-8 to plik musisz też zapisać w utf-8, a nie np.. w.. ISO-2
Napisano 4 Sierpień 200618 l Z jakiego edytora korzystasz?? :> Ustaw swoje iso-8859-2, zapisz stronę, zamknij edytor, otwórz stronę w notatniku i wpisz wszystkie polskie znaczki.. jeśli po tym się nie wyświetlają to napisz, czy masz polskojęzycznego windowsa - może to on co kaszani?? (choć nie bardzo wiem jak.. ale nigdy nic nie wiadomo z micro$ :P) Ew. Wrzuć tu kod nagłówka..
Napisano 5 Sierpień 200618 l Autor korzystam z darmowego Hapedit. Przeszukalem doglebnie jego opcje i znalazlem zakladke o zapisywaniu pliku w iso. ustawilem wiec kodowanie na iso zapisalem w iso i zaczelo dzialac!!! nie moge korzystac z utf'a bo moj edytor nie potrafi zapisac w utf :/ niestety Dzieki za pomoc chlopaki, you're the best! :)
Napisano 5 Sierpień 200618 l wiedziałem, że będzie działać ;) jeżeli jednak Twój edytor nie potrafi zapisywać utf-8 to jest C!)@, więc zmień najlepiej edytor. Polecam komercyjny HomeSite lub darmowy Syn Text Editor