Napisano 17 Sierpień 200618 l jak w temacie. chcialem sie dowiedziec jak zrobic by powstale hair and fur na planie byly poddane wiatrowi, grawitacji itp. pracuje w maxie 8. stworzylem trawe na plainie i chce ja poddac wiatrowi. dzieki za sugestie i druga rzecz jezeli macie jakies linki co do stworzenia swieczki. materialu, realistycznego plomienia i animacji to podajcie linki jak i swoje propozycje dzieki.
Napisano 23 Sierpień 200618 l Autor wielkie dzieki. ale jak zrobic pod 3d maxem 8 zeby powstawal cien od wlosow. w tym tutuku jest opisane ale nie mam takiej opcji composite shadow params. oto co mam:
Napisano 23 Sierpień 200618 l Używasz "Shag hair" czy "Hair and fur"? Bo różnica jest zasadnicza. W hair &fur działają tylko spot light. Zaznaczasz takie światło, wchodzisz w zakładkę environment i klikasz na add hair properties. wtedy w parametrach światła możesz sobie ustawić cień.
Napisano 23 Sierpień 200618 l Jak dodac w enviroment "shag: hair oraz shag: render"? Nie wiedze tam zadnych takich opcji..sory poczatkujacy jestem
Napisano 23 Sierpień 200618 l Autor ok. to jak to zrobic zeby pracowac tylko na hair lub na fur. bo w maxie 8 jest tylko opcja hair and fur (wsm) w modyfikatorach
Napisano 23 Sierpień 200618 l Włączasz ten modyfikator i masz. Nic więcej nie musisz robić ażeby mieć włoski...
Napisano 23 Sierpień 200618 l Autor oki dzieki, ale czy da sie to rozdzielic. bo jezeli nie dziala na hair and fur omni a ja bym chcial korzystac z omni to d... jak to zrobic by miec hair i fur osobno i wykorzystywac je osobno tak zeby korzystac z innych swiatel
Napisano 23 Sierpień 200618 l "Dodajemy teraz w menu enviroment dwa moduły: shag: hair oraz shag: render" odpowie ktos jak wykonac powyzesz polecenie..ja tam nie widze takiej opcji jedyna co znalazlem zwiazane z wlosami to to:
Napisano 23 Sierpień 200618 l Możesz korzystać z innych tylo że hair & fur nie policzy cieni dla nich. Możesz też zamienić włosy na poly, ale wtedy wydłuży się czas renderigu kilkanaście razy.
Napisano 23 Sierpień 200618 l serwus :) bardzo tu namieszaliscie. to sa zupelnie inne sprawy. Modyfikacja z maxa Hair and Fur (WSM) - jest wbudowana w maxa. Tam gdzie jest moza, że trzeba dodać shag:render i shag:hair to komercyjne pluginy. Kiedyś sie nazywałe : shag hair, oraz drugi (prostszy i prymitywnbiejszy ) shag:fur. Pozniej to sie zaczelo nazywac hairFX :) Mowicie tu o roznych produktach. Dodam, ze nie sa one ze soba kompatybilne i wspolpracuja z innymi rendererami :(. Kosmatego powodzenia :) !
Napisano 23 Sierpień 200618 l jesli chodzi o ten platny to chyba trzeba kupic. A ten drugi jest wmontowany w maxa