nicor999 Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 jak w temacie. chcialem sie dowiedziec jak zrobic by powstale hair and fur na planie byly poddane wiatrowi, grawitacji itp. pracuje w maxie 8. stworzylem trawe na plainie i chce ja poddac wiatrowi. dzieki za sugestie i druga rzecz jezeli macie jakies linki co do stworzenia swieczki. materialu, realistycznego plomienia i animacji to podajcie linki jak i swoje propozycje dzieki.
nicor999 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 wielkie dzieki. walsnie czegos takiego szukalem.
nicor999 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 wielkie dzieki. ale jak zrobic pod 3d maxem 8 zeby powstawal cien od wlosow. w tym tutuku jest opisane ale nie mam takiej opcji composite shadow params. oto co mam:
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Używasz "Shag hair" czy "Hair and fur"? Bo różnica jest zasadnicza. W hair &fur działają tylko spot light. Zaznaczasz takie światło, wchodzisz w zakładkę environment i klikasz na add hair properties. wtedy w parametrach światła możesz sobie ustawić cień.
krzys!3k Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Jak dodac w enviroment "shag: hair oraz shag: render"? Nie wiedze tam zadnych takich opcji..sory poczatkujacy jestem
nicor999 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 ok. to jak to zrobic zeby pracowac tylko na hair lub na fur. bo w maxie 8 jest tylko opcja hair and fur (wsm) w modyfikatorach
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Włączasz ten modyfikator i masz. Nic więcej nie musisz robić ażeby mieć włoski...
nicor999 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 oki dzieki, ale czy da sie to rozdzielic. bo jezeli nie dziala na hair and fur omni a ja bym chcial korzystac z omni to d... jak to zrobic by miec hair i fur osobno i wykorzystywac je osobno tak zeby korzystac z innych swiatel
krzys!3k Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 "Dodajemy teraz w menu enviroment dwa moduły: shag: hair oraz shag: render" odpowie ktos jak wykonac powyzesz polecenie..ja tam nie widze takiej opcji jedyna co znalazlem zwiazane z wlosami to to:
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 Możesz korzystać z innych tylo że hair & fur nie policzy cieni dla nich. Możesz też zamienić włosy na poly, ale wtedy wydłuży się czas renderigu kilkanaście razy.
kannu Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 serwus :) bardzo tu namieszaliscie. to sa zupelnie inne sprawy. Modyfikacja z maxa Hair and Fur (WSM) - jest wbudowana w maxa. Tam gdzie jest moza, że trzeba dodać shag:render i shag:hair to komercyjne pluginy. Kiedyś sie nazywałe : shag hair, oraz drugi (prostszy i prymitywnbiejszy ) shag:fur. Pozniej to sie zaczelo nazywac hairFX :) Mowicie tu o roznych produktach. Dodam, ze nie sa one ze soba kompatybilne i wspolpracuja z innymi rendererami :(. Kosmatego powodzenia :) !
nicor999 Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 to skad sciagnac zeby dzialalo pod maxa 8?
kannu Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 jesli chodzi o ten platny to chyba trzeba kupic. A ten drugi jest wmontowany w maxa
Rekomendowane odpowiedzi