dyonizoss Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 hejka. mam taki mały problem. robie w maxwell materiał (płomień) mam zrobina do niego mapke ( kolorowy płomień) zamieniam ja na .mxi i daje jako emiter, później w podstawowej warstwie maxwellowego materiału stosuje jako basic weight mape to samo ale czarnobiałe (dla efektu opacity) Moj problem polega na tym, ze mapka w tym kanale jest pomniejszona razy 3 i 3 razy jest obok siebie (wiem, ze pokomplikowałem ) :) To samo czasem zdaza mi sie jak robie mape bump do materiału Czy wie ktoś w czym problem?? Z góry dzieki za podp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 Może chozi o czarnobiałego jpg? Zachowaj jako kolorowego jeśli masz takiego :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2006 ok, moze bardziej to wyjasni sytuacje http://www.maxwellrender.com/forum/viewtopic.php?t=16122 chce ten efekt uzyskać, ale czarnobiała mapa jest źle wyswietlana w podgladzie maxwellowego edytora materiałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 Pokaz ta mapke ;) bos chyba cos zle zrobil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2006 wiec w podgladzie wyglada to tak, a powinno byc tylko jedno takie czarne"plamiaste" cos na białym tle w całym oknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrojkaT Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 tak, to jeden z bugow :) wez zmien format mapki na TIF :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 1 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2006 dzieki TrojkaT, chyba działa aha, a nie wiesz czy opacity robione w ten sposób działa z emiterami?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Działa :* Zresztą sam sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 nie ma opacity - teraz to sie nazywa clipmap :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 cholera, ciagle mam problem z tymi mapami :/ chyba juz wszystkie mozliwosci wykozystałem i nic :( Okazało sie, ze nie tylko w tym przypadku nie chce wyswietlać bitmaby. NIe wyswietla nawet jak robie podstawowy materiał w maxwell edytorze (BSDF + mapka) i wrzucam to na plan'a . Puszczam render i jest szary ten plane (UVW jest nałozone itp) Aha, zauwazyłem również, ze jak przerwe render, to materiałowi w materiałach "znika" nazwa ( nie wiem czy ma to jakis zwiazek) Wie ktos o co chodzi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 ustawiasz dobry kanał mapowania w m.e.? Może masz niekompatybilny plugin do maxa (o ile go wogóle używasz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 tak, renderuje z maxa, mam maxa 7 . Mapke wrzucam do Reflectance (0) do tego pierwszego. Generalnie, gdy robie jakis materiał(bez textur) np jakis z sss czy cos innego to działa bez zarzutów, mam prolem tylko z tymi texturami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 A zmeieniasz projection na 1? Bo tu nie zmieniłeś... http://www.max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=37920&d=1157137925 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyonizoss Napisano 2 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2006 na poczatku miałem na 0, w innym przypadku zmieniłem na 1 , to samo :/ (co ten parametr oznacza tak apropos??) Ciagle jednak mi nie daje spooju to, ze nazwa tego materiału znika z palety max'owych materiałow pozostawiając puste miejsce za kazdym razem jak przerywam render ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 Może zapodaj scenę. A projection to maxowy map channel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Wrzesień 2006 Share Napisano 2 Wrzesień 2006 chodzi ci o to że masz odbicie białego plane'a w tej scenie czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi