Krzysztof Kucharz Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Pytanko: Przypuśćmy, że robię sobie zwykły czajniczek w Maxie, daję export i wybieram format pliku AutoCada: *.dxf Z tego co wiem, to jest jedyny format, w którym da się przerzucać grafikę wektorową z Maxa do Flasha No więc dalej - daję sobie import we flashu, wybieram plik np. czajniczek.dxf i flash importuje mi jakieś krzaki... 1. Czy można temu zaradzić? 2. Czy istnieje jakaś inna płaszczyzna, na której da się sprzęgnąć maxa i flasha?
dr Ug Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Do Flasha mozna importowac takze pliki Ilustratora, Toon Boom Studio i Plasmy. Hmmm.... export z maxa do swf jest chyba najlepszym rozwiazaniem.
leander Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 No tak, z maxa do flasha najlepiej. Tylko do tego zainstaluj plugin \"Illustrate! 5.2\" (jest w hot downloads) - aha, nie wiem czy ta wersja chodzi pod 3ds max 5.1 Illustrate jest jednak troche slaby przy eksporcie obiektow z teksturami (gradientami) - przy samych liniach jest dobry. Jesli chcesz miec full serwis, to zdecydowanie \"Plasma\" discreeta. Otwierasz plik maxa i eksportujesz do swfa.
leander Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Z grubsza cos na ten temat pisalem jeszcze tutaj: http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=6035 http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=3030
Krzysztof Kucharz Napisano 24 Wrzesień 2003 Autor Napisano 24 Wrzesień 2003 Ilustrate 5.2 chodzi (póki co) pod maxem5, choć pisze, że jest przeznaczony dla 4-ki. Jedyne, na czym mi na razie padł to rendering złożonego obiektu (np. Angus face.max z max\'a) - po prostu mi się jakoś zwiesza... Póki co, to chyba nie ma nowszej wersji ilustrate\'a ?
leander Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 Nie ma nowszego niestety. Ja przetestowalem na Illustrate 4.2 pod maxem3 i angus mi latwo przeszedl. A jaki chcesz osiagnac efekt? Do czego to ma byc? Tylko linie eksportujesz czy powierzchnie tez? Polecam same linie, potem ich optymalizacja i kolorowanie w samym flashu. Tylko troche to uciazliwe przy animacji..
bor Napisano 24 Wrzesień 2003 Napisano 24 Wrzesień 2003 mozna to jeszcze wrzucic do directora jako shockwave3d i wyexportowac do flasha (albo nauczyc sie directora po prostu... :)
Swietlik Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 A myślał ktoś o plasmie discreeta, słyszałem że jest do zastosowań flasha ale nie widziałem jeszcze tego. I napewno elegancko współpracuje z maxem.
dr Ug Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Tak chlopcy i dziewczeta, niech wyda 125626143 $ na inny soft, zeby sobie czajniczek exportowac do Flasha. Wiem co w tej chwili chcecie powiedziec, wiec nie mowcie :P O Plasmie bedzie artykul w nastepnym numerze Showroom: http://www.flashroom.com/showroom/
Swietlik Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Tak samo jak wydał kase na 3dsmax\'a. [lol2][lol2][lol2][lol2][lol2][lol2][lol2]
Krzysztof Kucharz Napisano 26 Wrzesień 2003 Autor Napisano 26 Wrzesień 2003 Originally posted by DruG Tak chlopcy i dziewczeta, niech wyda 125626143 $ na inny soft, zeby sobie czajniczek exportowac do Flasha. ROTFL! [lol2] Szkoda tylko, że jak eksportuję animację w swf wyrenderowaną w maxie, to jednak troszkę zajmuje... Wydaje mi się, że wtedy tworzy się swf, w którym nie ma żadnych zależności matematycznych pomiędzy klatkami (co jest podstawą małej objętości flashowych animacji), tylko tworzą się niezależne klatki skupione w swf (czyli tak jakby zaimportować do flasha każdą klatkę osobno...)... chyba, że da się temu jakoś zaradzić?
leander Napisano 27 Wrzesień 2003 Napisano 27 Wrzesień 2003 No niestety. Czasem jak kilka kolejnych klatek jest podobnych to mozesz sie pokusic o podmienienie tego \'motion tweenem\' jednej klatki. No i kazdą klatke najlepiej polamac (brake-apart) i pousuwac zbędne linie. Na koniec pozostaje jeszcze uzycie jakiegos zewnetrzenego kompresora swf\'ów typu \"OPTIMAZE\", daje niezle efekty (20-40% mniejszy plik).
Krzysztof Kucharz Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Można się też w sumie pokusić o shape-tween, ale to trochę karkołomne...
Rekomendowane odpowiedzi