Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam :]

dawno mnie tu na forum nie było :(.... ale teraz znów przyszedłem zawracać głowę :]

jak usunąć elementy z listBox ??

kombinowałem, ale nie chce mi wyjść, wyskauje mi błąd z jakimś \"+ve\" nawet nie wiem o co chodzi... jakby ktoś mógł napiac funckję jak tego dokonac byłbym bardzo wdzięczny :]

pozdroofka for everybody :]

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dawno Cie nie bylo i z pewnoscia nie zauwazyles, ze wprowadzono zasady nazywania watkow. Proponuje zapoznac sie z regulaminem, po czym zmienic tresc tytulu.

:]

Napisano
  • Autor

łuups... ha! przeczytałem :] i tyczy się to \"tylko\" WIP\'ów i Galerii.... chyba.... fakt poprawiam się... nie będę się sprzeczał bo jest w tym dużo racji - sam jestem po tej dobrej stronie :] zwracam honor, błędy poprawiam i proszę - tylko nie bijcie :P

tak PS. DruG, ale żeś mi nadzieji narobił, już myślałem, że ktoś mi dał konkretną odpowiedź... a tu.. nagana :] :P

Napisano

Ups! Faktycznie, regulamin mowi tylko o dwoch dzialach. Niedopatrzenie, ktorym sie zajme ;) Nie przejmuj sie, nikt Ci krzywdy tu nie zrobi;)

Sorry, ale nie znam sie jeszcze na skrypcie, kurs sie jeszcze nie zaczal;)

pozdro

Napisano

Ja to robie tak ze przechowuje elementy listboxa w tablicy np:

opcje = #(\"opcja1\",\"opcja2\",\"opcja3\")

jak chce dodac te opcje do listboxa robie cos takiego

listbox.items = opcje

zeby cos skasowac wystarczy skasowac element w tablicy (np drugi) i jeszcze raz zaladowac ja do listboxa

deleteItem opcje 2

listbox.items = opcje

mozna to tez zrobic tak:

deleteItem listbox.items 2

ale z nieznanych mi przyczyn okienko listboxa sie nie updatuje, choc kiedy daje listbox.items.count to widac ze ilosc elementow sie zmienia

Napisano
  • Autor

hmmm.... dzięki - usuwanie elementów działa, ale nie do końca...

jak używam funckji deleteItem opcje 2 to działa, a jeżeli chcę aby usunął mi zaznaczony element na liście wywala mi błąd: -- Runtime error: array index must be +ve number, got: \"opcja\", gdzie opcja to element na liście...

wygląda to tak:

local opcje = #()

...

on Usun pressed do

(

zaznaczone = Lista.selected

deleteItem opcje zaznaczone

Lista.items = opcje

)

Napisano

Zamiast Lista.selected uzyj Lista.selection. Roznica polega na tym ze selected zwraca ci stringa z trescia zaznaczonej opcji a selection numer zaznaczonej opcji. W deleteItem potrzebny jest wlasnie numer elementu w tablicy.

Powinno byc juz OK :)

Napisano
  • Autor

yeah! działa :] dzięki :) i pomyśleć, że taka malutka różnica selected a selection...

jeszcze raz dzięki lechoo !!