Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, a wiec moj problem polega na tym ze kolesie ktorzy zlecili mi pracke dali mi obiekty tudziez szafki itp. do mapowania (zrobione w AC) wrzucam je do maxa i sa krotko mowiac jaja, swiatlo rozchodzi sie na nich niemilosiernie nijak, na szczescie poradzilem sobie z mapami z ktorymi mialem tez maly problem na poczatku uffff ;). Czy nie ma jakiejs opcji w 3DSM, zeby jakos skonwertowac obiekt zrobiony w AC na 3DSM?

prosze o pomoc

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaprezentuj dokładniej problem to ci cos doradze - uprzedzam jednak sa liczne ograniczenia bowiem acad pracuje na solidach podczas gdy max ich nie zna. Słowem trzeba dosć sprawnie to konwertować w poly mając to na uwadze już wciagając dwg'a do maxa.

PS

Na odwrót wychodzi to sporo gorzej

Napisano
  • Autor

przed i po, nie dalem mapek zeby bylo lepiej widac, swiatlo zblizylem maxymalnie do scianki, a i tak przenika ono dalej

Napisano

czesc scianek ( te przez ktore "widac" ;) ) musisz odwrocic (flip) a te co sie robia czarne są podwojne, zaznacz polygon i skasuj go a zobaczysz ze na jego miejscu jest jeszcze jeden

greets

ps. mialem na mysli operacje w maxie na meshach albo poly

Napisano

To jest opcja co powyzej lub ponowny convert dokładniejszy i tak jak pisałem czyli z pod maxa jak nie masz czasu 2stronny material i po boleniu

Napisano

NIe exportuj z cada do 3ds tylko importu w maksie z DWG powinno pomoc

Napisano

bedzie to samo, przynajmniej podobnie... podwojne scianki zawsze sa, obojetnie czy sie importuje czy exportuje, zalezy to od tego jak byl model w cadzie robiony...

Napisano

Niemniej max lepiej wciaga niż acad wyplówa w max 8 to już naprawde ladnie przechodzi

Napisano
w max 8 to już naprawde ladnie przechodzi

nie zartuj sobie :) nie ma wiekszej roznicy miedzy 7 a 8, takie same scierwo jest :) a faktycznie lepiej sie importuje w maxie niz exportuje ale to wynika bardziej chyba z wiekszej ilosci parametrow w maxie niz z algorytmow choc to i tak niewazne :) BTW. ja zawsze importuje hihi

Napisano

No nie sa pewne róznice przy czym w 7 sie nie bawiłem plikami acada ale wczesniej to kompletna jazda bez trzymanki była a poprawili to i mozna juz rozsadne poly z tego uzyskać

Napisano

mam pytanko :D przerabiam teraz problem importu plikow z a-cad do max, i mam lipe z mapami, mianowicie nie widać ich na modelach z cada, na powierzchni jest stale jednolity kolor a map ani sladu :/