Napisano 15 Październik 200618 l Mam duzy problem ze zlikwidowaniem linii ktore powoduja zalamanie tekstur. Ponizej przedstawilem kilka zdjec aby bardziej zobrazowac problem. Mianowicie: robie prostokat, dziury na okna (nie sa prostokatami) i dziure na drzwi. lacze wszystko w editable splain, i extruduje. Pojawiaja sie dodatkowe linie przy cieniowaniu, ale na modelu siatkowym ich nie ma (nawet jak wlaczec lit wireframes). Jezeli bym zrobil np takie otwory w ksztalcie prostokatow (3 okna) to takiego problemu by nie bylo, ale pojawily by sie te linie kolo otworu na drzwi. nie wiem od czego to zalezy :( jak mam usunac te linie, a moze robie cos zle? jezeli tego nie usune, to rysowanie modelu nie ma sensu :/ dzieki za pomoc :)
Napisano 15 Październik 200618 l Hmm... no to jest tak. max wszystko przerabia na trisy, te linie jakie ci wychodzą to błędy w tym procesie. Teraz nie mam czasu wszystkiego tłumaczyć bo właśnie wychodze, ale jak ci będzie bardzo potrzebne wytłymaczenie to później moge napisac :) A co do rozwiązania, jak będziesz miał już gotowy model (po extrudowaniu splajnów) to przerób go na Editable Poly i potnij troche, chodzi o to żebyś zrobił kilka cięć łączących vertexy wyciętych okien z zewnętrzymi vertexami ściany. Ewentualnie (jak dla mnie więcej roboty) w Editable Poly > subobject Poly wybierz Retriangulate (lub coś takiego) i pozmieniaj to jak max uklada trisy na modelu. mam nadzieje że wyrazilem sie zrozumiale :) pozdrawiam Mirach
Napisano 15 Październik 200618 l Autor Wielkie DZIEKI za podpowiedz, na pewno masz racje z tym cieciem, tyle tylko ze nie bardzo wiem jak to zrobic, sprobuje i sie odezwe :), rozumiem ze mam skorzystac z poleceniam "cut" przy modyfikacji Poly, tyle tylko ze widzialem; ze te "dodatkowe linie" co sie pojawiaja przy extrudowaniu pokazuja sie jako linia przerywana, a polecenie cut tez rysuje jakas przerywana... (nigdy z tego nie korzystalem) sprobuje, chociaz jak sie za pierwszym razem do tego zabralem to za bardzo nie wiem o co chodzi :) jestem poczatkujacy, w sumie zrobilem juz pare modelow prostych (iluminacje budynkow) ale jakos ten problem mi sie nie pojawil... mam nadzieje ze sie jakos uda. Jeszcze raz dzieki za pomoc :) mam nadzieje ze jak wystapi problem z tym tematem to moge liczyc na podpowiedz :) Pozdrawiam