Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

otoz zrobilem ten tutorial i mam taki problem ze nie wychodza mi cienie nie wiem gdzie je ustawic jestem poczatkujacy uzywam 3d max 6 i 7, nie wiem jak dodac w tym tutorialu liquid to trzeba bryle osobna robić ? tutorial http://www.freewebs.com/adriantiba2/glass.htm jak tu sie pliki dodaje to pokaze jpg, uzywam vraya

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
For the lighting I have used an Omni light, V-ray shadows cheked and on V-ray shadows parameters check Transparent shadows and area shadow. Use a plane for the scene and assign a white color to this.

Do oświetlenia sceny użyłem światła typu Omni z cieniami typu Vray shadows i zaznaczonymi opcjami Transparent i AreaShadows.

Użyj plane z białym materiałem w scenie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

właśnie mi kolego chodzi o to ze nie wiem gdzie to sie ustawia te area ahadows i transparent, nie wiem gdzei to zaznaczyc

to w wlasciwoscaih te swiatla omni wybieram general parameters shadows on zaznaczam i z listy wybieram vray szhadows to o to chodzi? a to transparent i are shadows gdzei mam znalezc

Napisano

wejdź we właściwości światła omni

82f25162fc83078a.gif

Mam nadzieje że to wszystko wyjaśni

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ustawilem tak jak wszystko napisane w tutorialu i moj obrazek ni wyglada tak jak trzeba moze jakies rady? nie wiem jak tez zrobic to wypelnienie czerwone, nie wiem jak ta figure stworzyc my.php?image=sz3oj4.jpg

Napisano
  • Autor
menuby4.jpgu mnie to menu to inaczej jakoś wygląda czemu te opcje jak ustawie to nie zapisują mi się jak np. klikne na plane i spowrotem klikne na omni to juz nie mam tych opcji musze je ustawiac za kazdym razem od nowa albo nie wtym mijecu co trzeba ustawiam menuby4.jpg
Napisano

Z tego screena wynika ze robisz to pod Create, a nie Modify. Polecam jednak F1 i zapoznanie sie z podstawami interface maxa...

Napisano
  • Autor

juz mi cos wychodzi tylko ten cien dziwny moze jakies uwagi, co mozna poprawic jak zrobic zeby cien byl ciemniejszy jak na tym tutorialu, i zeby byl mniejszy co zrobic zeby to ladniej wygladalo cala scena teraz wyglada to mniej wiecej tak: jak np. ten koles na tym tutorialu zrobil ze ten cien jest taki maly i ciemny oraz to ze szklanki maja rozne odceinie zolty albo czerwonysz6vv0.jpg

Napisano

Mam wielką, ogromną i nieodpartą ochote zaproponować ci użycie plugina DoIt!... wiesz, co my ci mamy powiedzieć ? chcesz zeby cien był krótszy? przesuń swiatlo. Chcesz zeby szkło miało inny kolor? zmień kolor materiału... to forum ma pomagać z problemami, a nie myśleć za ciebie...

pozdrawiam i dobranoc

Mirach

Napisano
  • Autor

na to to juz wpadlem ale np jak zmienie kolor materialu [diffuse] z bialego na inny to nic sie nie dzieje, kolo szkła zmienia mi sie zmieniajac jedynie fog color na inny albo color reflect albo refract a wraz ze zmiana koloru zmienia mi sie kolor cienia jak zrobic aby nie zmienial sie kolor cienia

Napisano

Repciu: z czym masz problem? z kolorem? z cieniem? z całym maxem i vrayem? bardzo trudno jest nam odpowiadać na takie pytania, kiedy autor wątku nie zna podstaw maxa i nie orientuje się w materiałach.

przejrzyj materiały w sieci dotyczące materiałów vraya. spróbuj sam dojść do czego dany parametr służy. wejdź na http://www.vray-materials.de/all_materials.php

zarejestruj się i ściągaj przykładowe materiały. obejrzyj je sobie i powalcz z rozgryzieniem ich ustawień.

poza tym polecam jednak zajrzeć do podstaw maxa. człowiek mający problem z rozróżnieniem panelu Create od panleu Modify niezbyt poradzi sobie z poprawnym renderingiem czy skomplikowanymi ustawieniami materiałów.

Pozdrawiam