Repciu Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 otoz zrobilem ten tutorial i mam taki problem ze nie wychodza mi cienie nie wiem gdzie je ustawic jestem poczatkujacy uzywam 3d max 6 i 7, nie wiem jak dodac w tym tutorialu liquid to trzeba bryle osobna robić ? tutorial http://www.freewebs.com/adriantiba2/glass.htm jak tu sie pliki dodaje to pokaze jpg, uzywam vraya Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 podaj adres tutoriala :] ciężko czytać w ludzkich myślach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 For the lighting I have used an Omni light, V-ray shadows cheked and on V-ray shadows parameters check Transparent shadows and area shadow. Use a plane for the scene and assign a white color to this. Do oświetlenia sceny użyłem światła typu Omni z cieniami typu Vray shadows i zaznaczonymi opcjami Transparent i AreaShadows. Użyj plane z białym materiałem w scenie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 właśnie mi kolego chodzi o to ze nie wiem gdzie to sie ustawia te area ahadows i transparent, nie wiem gdzei to zaznaczyc to w wlasciwoscaih te swiatla omni wybieram general parameters shadows on zaznaczam i z listy wybieram vray szhadows to o to chodzi? a to transparent i are shadows gdzei mam znalezc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 edytuj posty jeśli chcesz coś dopisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 wejdź we właściwości światła omni Mam nadzieje że to wszystko wyjaśni Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 ustawilem tak jak wszystko napisane w tutorialu i moj obrazek ni wyglada tak jak trzeba moze jakies rady? nie wiem jak tez zrobic to wypelnienie czerwone, nie wiem jak ta figure stworzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 a odhaczyłeś opcję shadows on? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 wlasnie chyba ja zaznaczylem sprawdze zaraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 to ma byc odznaczone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 u mnie to menu to inaczej jakoś wygląda czemu te opcje jak ustawie to nie zapisują mi się jak np. klikne na plane i spowrotem klikne na omni to juz nie mam tych opcji musze je ustawiac za kazdym razem od nowa albo nie wtym mijecu co trzeba ustawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Z tego screena wynika ze robisz to pod Create, a nie Modify. Polecam jednak F1 i zapoznanie sie z podstawami interface maxa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 juz mi cos wychodzi tylko ten cien dziwny moze jakies uwagi, co mozna poprawic jak zrobic zeby cien byl ciemniejszy jak na tym tutorialu, i zeby byl mniejszy co zrobic zeby to ladniej wygladalo cala scena teraz wyglada to mniej wiecej tak: jak np. ten koles na tym tutorialu zrobil ze ten cien jest taki maly i ciemny oraz to ze szklanki maja rozne odceinie zolty albo czerwony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 19 Październik 2006 Share Napisano 19 Październik 2006 Mam wielką, ogromną i nieodpartą ochote zaproponować ci użycie plugina DoIt!... wiesz, co my ci mamy powiedzieć ? chcesz zeby cien był krótszy? przesuń swiatlo. Chcesz zeby szkło miało inny kolor? zmień kolor materiału... to forum ma pomagać z problemami, a nie myśleć za ciebie... pozdrawiam i dobranoc Mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Repciu Napisano 19 Październik 2006 Autor Share Napisano 19 Październik 2006 na to to juz wpadlem ale np jak zmienie kolor materialu [diffuse] z bialego na inny to nic sie nie dzieje, kolo szkła zmienia mi sie zmieniajac jedynie fog color na inny albo color reflect albo refract a wraz ze zmiana koloru zmienia mi sie kolor cienia jak zrobic aby nie zmienial sie kolor cienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 20 Październik 2006 Share Napisano 20 Październik 2006 Repciu: z czym masz problem? z kolorem? z cieniem? z całym maxem i vrayem? bardzo trudno jest nam odpowiadać na takie pytania, kiedy autor wątku nie zna podstaw maxa i nie orientuje się w materiałach. przejrzyj materiały w sieci dotyczące materiałów vraya. spróbuj sam dojść do czego dany parametr służy. wejdź na http://www.vray-materials.de/all_materials.php zarejestruj się i ściągaj przykładowe materiały. obejrzyj je sobie i powalcz z rozgryzieniem ich ustawień. poza tym polecam jednak zajrzeć do podstaw maxa. człowiek mający problem z rozróżnieniem panelu Create od panleu Modify niezbyt poradzi sobie z poprawnym renderingiem czy skomplikowanymi ustawieniami materiałów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi