Skocz do zawartości

procesor w laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak sobie szukalem na forum i nie znalazlem, wiec poruszam :D

taki oto temat: Procesor w laptopie. O co chodzi? Juz mowie:

zyjemy w czasach 2 wartych zainteresowania rodzin prockow:

Intel Core 2 Duo oraz AMD Turion 64 X2. Mam zatem pare pytan do szczesliwych posiadaczy laptopow z takimi procesorami:

1. czy w przypadku uzywania np. Vray'a widac 2 buckety i rzeczywiscie renderuje sie szybciej (nie zakladam, ze 2x szybciej, ale licze na to :D)?

2. ktora platforma lepiej sie sprawdza przy renderingu?

3. jaki konkretnie procesor (wg. was) charakteryzuje sie najlepszymi mozliwosciami w stosunku do ceny laptopa? - tu prosze o luzna odpowiedz, troche niefortunnie ulozone pytanie, ale mysle ze zrozumiecie o co kamon.

Strasznie mnie interesuje, czy te procki rzeczywiscie sa zamiennikiem rozwiazan stricte dwuprocesorowych (mam na mysli kompy stacjonarne).

Zakladam watek, bo niedlugo zmieniam laptopa i mam wybor: albo sredniej klasy 2-rdzeniowiec, albo mocny 1-rdzeniowiec.

Pozdrowionka

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

ja miałem kilka laptoków i laptoka z AMD nie kupię - nie bo nie

nie bo wolniejszy, nie bo cieplejszy 90 stopni na kolanach to lekka przesada, nie bo nietypowy.

jw. 2 rdzenie to nie znaczy 2x szybciej

w lapie wg mnie to grafa i ram, a procek 2 gigulce starczy

Napisano
max 20 % szybciej, tak sa 2 buckety, 64 bitowe platformy itp

chodzi ci o to, ze sam max ogolnie szybciej reaguje na polecenia i ew. viewporty sa zwawsze (mowie niezaleznie od grafiki)? a czy 2 buckety widocznie renderuja jak 2 procki - w sensie szybkosci?

no z tym AMD to tak myslalem, szkoda, bo zawsze wolalem AMD, ale oczywiscie nie zamierzam kupowac elektrocieplowni (a jak trzyma sie na kolanach to juz termojadrowni :D), wydajnosc pewnie podobna, ale temperatura juz wyzsza