tpiatek Napisano 24 Listopad 2006 Share Napisano 24 Listopad 2006 Witam. Pisze w związku z automatycznym obracaniem zdjęć w aparacie (mój CanonA610). Zastanawia mnie jak to się dzieje, iż aparat obraca zdjęcia wykonane z przechylenia (na prawo bądź na lewo) zawsze w dobrą stronę. Nie wymyśliłem. Może ktoś wie coś na ten tajemniczy dla mnie temat ? Będę wdzięczny gdy podzieli się tą wiedzą ze mną :) Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MassTA Napisano 24 Listopad 2006 Share Napisano 24 Listopad 2006 To proste ja drut - w środku jest czujnik przechylenia. Nie wiem dokładnie jak to rozwiązali, ale pewnie jest to coś w stylu metalowej kulki pomiędzy 4 prętami - przy każdym położeniu kulka opiera sie na innych prętach i wystarczy tylko sprawdzać które 2 pręty tworzą obwód elektryczny. Zresztą pewnie są też i inne sposoby wykonania takiego czujnika. Jak dobrze poszukasz na forach, to niektórzy użytkownicy sie dziwili że coś im grzechotało w nowo nabytych aparatach i okazywało sie że to właśnie czujnik pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpiatek Napisano 24 Listopad 2006 Autor Share Napisano 24 Listopad 2006 dzięki za odpowiedz :) lubię wiedzieć co dzierżę w dłoniach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi