Skocz do zawartości

Vray render passes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , pytanie odnośnie passów w vrayu , nie wiem o co w nich chodzi :) w mental rayu to jakoś normalnie bylo diffuse ... itd a tu w vrayu wlasnie nie moge normalnie tego rozgryźć , połowe passów zamiast sie ładnie renderować to sie pokazuje tylko biała plama ( tak jakby alpha channel ) Jeśli ktoś ma jakieś tutki to bardzo chętnie z nich skozystam :D i byłbym wdzieczny za wytłumaczenie co sie dzieje :P Pozdrawiam !

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Słuchaj mam taki problem konkretnie , zapytam od razu tutaj :)

poniżej 2 fotki z zaznaczonym co trzeba , wkomponowane w fotke kilka boxów , Gi ładnie działa i widać je dobrze w kanale Alpha ( wiec ładnie bedzie mozna to poskłdać np w After effecie :D ) ale teraz tak , na tym betonowym klocu duzym czarnym odbijają mi sie te kulki niebieskawe , tak miało być ale niestety refleksów nie ma w kanale alpha :| czy to normalne czy raczej powinny być a jeśli powinny to jak to zrobić ? ( wogóle mi sie zdaje ze powinny być zeby to sensownie poskładać potem ) Cieżka sprawa co nie ?

color1.jpg

alpha1.jpg

ps. boxy sie poruszaja dlatego taki motion blur ;)

Napisano

Refleksów to Ty raczej miał nie będziesz, bo nie dość, że refleksy i obiekt, na którym są one widoczne są równie oddalone od kamery, to jeszcze ich współrzędne dwu-wymiarowe (x;y) niejako się na siebie nakładają. Takie pokrętne trochę to tłumaczenie. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdr!;)

Napisano

Touch to tylko przykład a po 1 to refleksy sa tyko słabo je widać , problem w tym ze refleksy nie sa uwzglednione w kanale alpha , jeżelii vray takiego czegos nie potrafi to do smietnika z nim :]