wizz Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 witam. mam pytanie odnośnie mental raya w mayce, chciałbym wyrenderowac sobie pass reflection i nie daje rady :) problem polega na tym ze nie widze zeby opcja owa była dostepna :| moze gdzies sie wlancza wiecej passów ? Albo jest jakaś inna metoda ? :> z góry thx :) pozdrawiam
mathix Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Trzeba ręcznie zrobić. Np. blinn bez highlighta, maksymalnie odbijający otoczenie. Powiedz do czego Ci to, bo zazwyczaj podejście do compositingu jest inne w każdej sytuacji.
wizz Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Napisano 18 Grudzień 2006 Ciekawe to co mówisz, patrz jest taka sytuacja która dosc czesto występuje :) a mianowicie tak. Mam fotke ( to tylko przykład ) fotka z chodnikiem i obok chodnika cos na czym sa widoczne refleksy ( np oszklona sciana wiezowca ) teraz pragne wkomponowac w ta fotke cos ( jakiś obiekt )dokładnie nie wiem jaki, nie istotne w tym momencie. Więc maskujem sobie chodzniczek zeby byly cienie ( w tym celu robie jakas tam geometrie i daje Use background ) to samo dla sciany wirzowca. wszystko ładnie tylko jak teraz wyrenderować passek refleksów ? Mógłby ktos tutaj przedstawic jakąś metode ? :) z innymi passami tez mam czasami problemy :| troche jakby ubogie one sa :D
mathix Napisano 20 Grudzień 2006 Napisano 20 Grudzień 2006 Na szybę shader Use Backgruound ze specular color i reflectivity na 1. Później skomponujesz screenem i ustawisz odpowiednie opacity w sofcie do compositingu.
Rekomendowane odpowiedzi