Napisano 15 Grudzień 200618 l witam. mam pytanie odnośnie mental raya w mayce, chciałbym wyrenderowac sobie pass reflection i nie daje rady :) problem polega na tym ze nie widze zeby opcja owa była dostepna :| moze gdzies sie wlancza wiecej passów ? Albo jest jakaś inna metoda ? :> z góry thx :) pozdrawiam
Napisano 15 Grudzień 200618 l Trzeba ręcznie zrobić. Np. blinn bez highlighta, maksymalnie odbijający otoczenie. Powiedz do czego Ci to, bo zazwyczaj podejście do compositingu jest inne w każdej sytuacji.
Napisano 18 Grudzień 200618 l Autor Ciekawe to co mówisz, patrz jest taka sytuacja która dosc czesto występuje :) a mianowicie tak. Mam fotke ( to tylko przykład ) fotka z chodnikiem i obok chodnika cos na czym sa widoczne refleksy ( np oszklona sciana wiezowca ) teraz pragne wkomponowac w ta fotke cos ( jakiś obiekt )dokładnie nie wiem jaki, nie istotne w tym momencie. Więc maskujem sobie chodzniczek zeby byly cienie ( w tym celu robie jakas tam geometrie i daje Use background ) to samo dla sciany wirzowca. wszystko ładnie tylko jak teraz wyrenderować passek refleksów ? Mógłby ktos tutaj przedstawic jakąś metode ? :) z innymi passami tez mam czasami problemy :| troche jakby ubogie one sa :D
Napisano 20 Grudzień 200618 l Na szybę shader Use Backgruound ze specular color i reflectivity na 1. Później skomponujesz screenem i ustawisz odpowiednie opacity w sofcie do compositingu.