Napisano 19 Grudzień 200618 l Witam. Wiem że pewnie ten wątek był juz poruszany tysiac razy lecz po przeszukaniu dziestu stron mam dość. Chciałbym się dowiedzieć jak zacząc wizualizacje. Mam pliki dwg i co dalej? Wiem że zadając te pytania wydaje sie alikiem i za takiego sie czuje patrzac na wasze wizualizacje, ale jesli sie chce pracowac jak mistrze trzeba zaczac od nauki. Pracuje na max-ie 7.0 z mental rey-em (może do wizualizacji uzyć V-ray-a?). Znam Photoshopa (edycja zdjęć) z góry dziękuje za pomoc
Napisano 19 Grudzień 200618 l oczysc dwg w cadzie ze zbednych smieci, wrzuc do maxa, wymodeluj co trzeba, oteksturuj, oswietl, wyrenderuj, wrzuc do photoshopa obrob to, dodaj rzeczy, ktorych nie dales w 3d (np ludzie) i wizka gotowa.
Napisano 19 Grudzień 200618 l Autor rozumiem że mam mieć rysunek z AUTOCADa same scianki i otwory okienne i splain itd? krok po kroku? pozatym mam pytanko skad bierzecie te wszystkie teksturki tych tynków, cegiełek, ITP a tak na marginesie skad wziac pliki dwg tak zeby potrenowac wizualizacje? pozdrawiam
Napisano 19 Grudzień 200618 l nie musisz miec dwg zeby pocwiczyc, mozesz cos sobie samemu wykombinowac. Co do techniki modelowania z dwg i nie tylko to jest ich masa, kazdy robi to troche inaczej, ja sam stosuje kilka metod w zaleznosci o sytuacji, projektu, materialow itd. Tekstury mozna znalesc za free w necie na przyklad na mayang, kupic, na przyklad od everow, marlin, dosch, 3dtotal, jest tez sporo z samym maxem.
Napisano 19 Grudzień 200618 l ja polecam taki sposob w cadzie obrysowywyjesz jednym splajnem obrys domu na innej warstwie zaznaczasz w ktorym miejscu masz okna drzwi (meble czy cos co ci bedzie potrzebne) i sprawdzasz jakie masz jednostki. Importujesz to do maxa przy imporcie sprawdzasz jednostki zeby sie zgadzaly + customize/units setup wybierasz takie same jak przy imporcie. na obrys domu nakladasz extrude masz zarys bryly dalej to juz domodelowanie oteksturowanie i wyrenderowanie :) w sumie to jeszcze zalezy co chcesz wizualizowac i dla kogo :) czy to maja byc wnetrza czy bryly budynkow.. co do renderera to ja bym polecil vraya bo jest wydajneijszy do tego typu zadan choc z drugiej strony nie jest w budowany w maxie (czyt czeba kogos na niego naciagnac) wiec roznie mozna to ujac.. pozdrawiam