Napisano 14 Październik 200321 l Witam, Mam problem, nie wiem jak kontrolowac glebie ostrosci. wlaczam ja w standartowej kamerze brazila i moge ustawic jej odleglosc, ale nie wiem jak ustalic jej wielkosc bez zmiany FOV (obiektywu?), poniewaz potrzebuje rozmyc tlo i bardzo malutki kawalek pierwszego planu, a reszte chce miec ostra. Czy jest cos takiego jak przyslona w aparacie, ktora jak sadze powinna kontrolowac wielkosc ostrego obrazu? Z gory dzieki za pomoc...
Napisano 14 Październik 200321 l witam dokladnie tak to dziala, ale... 1. mozesz miec view jako perspective i wtedy ustalac glebie ostrosci w opcjach renderera 2. camera brasila - wtedy glebie ostrosci ustawiasz w opcjach kamery + wlaczony DOF w opcjach renderera 3. co do samego dzialania to jest dokladnie jak w aparacie; czyli f=przeslona - im wiekszy nr tym wieksza ostrosc ogolna JEDNAK! DOF brazila z tego co slyszalem jes tnieco wolny - poczytaj posty! - kilka osob poleca Xdof\'a sprobuj dzialac na poczatku na nr okolo 8 bedzie CI latwiej trafic zreszta wszystko i tak widac w widokach po zaznaczeniu kamery = mozna przeliczyc w glowie ;-) pozdr