Gość artifrogus Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 Cześć wszystkim. Przez święta posiedziałem trochę nad moją scenką. Pozmieniałem trochę światełka. Pracuję w Lightwave. Z modelowaniem raczej nie mam większych problemów, jednak jeśli chodzi o ustawianie scen to słabo się czuję. Dlatego też jestem tutaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarodziej3D Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 Jak patrze na ten obrazek to przypomina mi się moje walki i oświetleniem wiec napisze ci kilko rad. 1) Musisz się zdecydować co konkretnie oświeca ten pokój. Czy światła naturalne padające przez okno czy lampa na suficie, i konsekwentnie się tego trzymać. 2) Następnie to odpowiedni dobór rodzaju lampy. Bo jeżeli założyłeś że oświeca ten pokój lampa na suficie to wybierasz światło punktowe. 3) Natężenie musi być odpowiednie, w zależności czy jest to noc czy dzień. 4) Nie możesz zapomnieć aby w ustawieniach włączyć opcje "wygaszanie" - chodzi o to że intensywność światła maleje w co do odległości do niego. Taką opcje znajdziesz w panelu z ustawieniami światła. 5) Musisz dobrać odpowiedni kolor światła. Jeżeli to będzie klasyczna żarówka to kolor jest bardzo delikatnie żółty. 6) Jedne punkt światłą niczego nie załatwia, musisz dodać parę punktowych świateł z bardzo małą intensywnością. 7) Jak w miarę jesteś zadowolony to aby wyszło super to trzeba włączyć dodatkowo GI Niestety ale tu trzeb duużo po eksperymętować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpiatek Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 Zrobiłeś zły kadr. Nie ucinaj tak nóg krzesełku i sekretarzykowi bo źle to wygląda. Popraw też texture okna bo się rozjechała szalona .. :) Model fajny :) pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość artifrogus Napisano 3 Styczeń 2007 Share Napisano 3 Styczeń 2007 Dzięki za uwagi. Jakoś uparłem się na światło dzienne. Czy moglibyście mi udzielić jakichś porad? jakie typy światła stosować i skąd je kierować? Co do kadru... Tu się przyznam i napiszę, że wykadrowałem tak bo nie chciałem modelować innych obiektów usupełniających scenę. Poszedłem na łatwiznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi