Napisano 3 Styczeń 200718 l Mam pytanko, czy jest w maxie jakikolwiek sposób ustawienia np kolejki renderów że np. nie bedzie mnie dzien albo nawet przez noc robią się rendery np z 3 ujęc 3 różnych kamer i zapisują do 3 oddzielnych np. jpg'ów, albo co lepsze czy mogę ustawic żeby rendery zrobily sie z 3 roznych kamer w 3 roznych plikach maxowych. Oczywiscie mowa o v-rayu (i jego kilkugodzinnych renderach)
Napisano 3 Styczeń 200718 l co do tego pierwszego to jasne ze sie da rendering render/common parametrs zmien z single frame na frames i np klatki 1-3, na dole przy render output dajesz files i save as jpg. potem animujesz kamere tzn zaznaczasz kamere wciskasz autokeya ("n") przeowasz na dole na klatke 2 i przesowasz kamere potem na klatke 3 i przesowasz kamere.. co do renderowania innych plikow to dokladnie sie tym nie bawilem wiec nie napisze :) pozdrawiam
Napisano 3 Styczeń 200718 l przesuwanie kamery to lipa. użyj panela batch render. ustawisz tam do kolejnych renderów kamery, format zapisu i rozdziałke. Co do renderowania z różnych plików też jest to do zrobienia za pomocą backburnera, ale dokładniej nie napisze bo nie używałem
Napisano 3 Styczeń 200718 l metod duzo, dodam poza tymi co zostaly wymienione jeszcze takie: mozesz tez napisac sobie z palca plik wsadowy, ktory posci Ci render, w helpie sa opisane komendy. Mozesz tez zainstalowac sobie na przyklad RenderPal (np w wersji workstation, na 1 kompa) i z niego renderowac edit: a no i mozesz jeszcz za pomoca videoposta zmieniac kamery, ale sceny juz nie zmienisz.
Napisano 3 Styczeń 200718 l siwy: a gdzie ten panel się znajduje /batch render/, bo nie moge tego znaleźć
Napisano 4 Styczeń 200718 l w zakładce render. ale musisz miec maxa co najmniej 8 bo w 7 jeszcze tego nie ma.
Napisano 4 Styczeń 200718 l ok. teraz rozumiem dlaczego tego nie mam... juz myslalem ze ja jakis glupi jestem... :P