Skocz do zawartości

matte/shadow relection odbicia w png

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukałem na forum i nie moglem znaleźć ale sądze ze temat napewno był poruszany. Mianowicie zrobiłem obiekt nad planem. Plan jest w materiale matte/shadow. Chciałem zrenderować zeby tylko było widać: obiekt, cień i odbicie. Niestety za każdym ustawieniem ładuje mi wszystko z otoczenia czyli czarne tło. Jak renderuje bez odbić to elegacko mam sam cien i obiekt jak chciałem bez tła.

Proszę o pomoc

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie mam teraz maxa przed oczami ale coś mi się zdaje, że w w ustawieniach matte/shadow jest opcja wyboru czy otoczenie (environment) będzie podlegać odbicu czy nie.

Renderując do formatu PNG możesz osadzić w pliku kanał alpha który czarnego tła obejował już nie będzie.

Napisano

o to może zastosować mapę Raytace - tam zdaje sie są opcję ustawień czy environment ma się odbijac czy nie. Wiem Raytrace będzie sie dłużej liczył niż zwykłe flat mirror no ale coś za coś. Chyba można przy pomocy Raytrace wyliczyć odbicia tylko dla pierwszej klatki.

Niestety nie mam teraz przy sobie kompa z maxem więc więcej nic nie wymyślę.

Napisano

A ja tak to zrobiłem:

W materiale Matte/Shadow w grupie Reflections w slocie Map wrzuciłem mapę Flat Mirror i odznaczyłem w niej w grupie Render "Use Environment Map". Dzięki temu w płaszczyźnie na krótą jest nałożóny materiał Matte/Shadow nie odbija się tło tylko obiekty i tworzą się od nich cienie.

Kanał alpha zawiera obiekty i krycie dla cieni - czyli chyba dobrze.

Napisano

troch źle wytłumaczyłem:) Chodziło mi że już mam materiał filmowy i chce za pomocą After Effect wkleić klip wyrenderowny z Maxa. Każdą klatke renderuje w png z kanałem alpha. Jak renedruje z samym cienie to jest ok. Mam w

klatce sam obiekt bez tła, tlyko z cieniem.

Niestety nie wiem jak to zrobić z odbiciem, bo wtedy w odbiciu renderuje mi tło z sceny i nie moge wkleić takiej klatki do filmu :/