Napisano 16 Styczeń 200718 l Czy moze mi ktoś wytłumaczyć jak to jest możliwe... Mam ukończony projekt w combustion. Dość prosty Composite - podłożenie polskich napisów i maskowanie przez klonowanie i malowanie (Paint) oryginalnych tekstów. Renderuję to w rozmiarze źródłowym 720x480 tryb BEST kodek DivX z osadzonym dźwiękiem i mam rozmiar pliku 24MB. Następnie renderuję na potrzeby www to samo ale dwa razy mniejsze tj. 320x240 i mam taki sam rozmiar pliku (czasem tylko kilka kB różnicy). Reszta parametrów taka sama jak wyżej. Jak to możliwe? Dwukrotne zmiejszenie klipu to 4 krotne zmnieszenie obszaru obrazu a rozmiar wyrenderowanego pliku pozostaje taki sam? Co mam zrobić aby mniejszy plik zajmował proporcjonalnie mniej miejsca na dysku? Większa kompresja nie wchodzi w grę. Proszę o pomoc.
Napisano 16 Styczeń 200718 l Może masz coś nie tak z kodekami, bo u mnie wszystko chodzi bez problemu. Ten plik na www na pewno wychodzi z mniejsza rozdzielczoscia? Moze tu jest problem
Napisano 17 Styczeń 200718 l Autor Z kodekami chyba wszystko jest OK. Pliki wynikowy faktycznie wychodzi 2x mniejszy ale rozmir ma taki sam. A może coś jest nie tak ustawione w Combustion? Dokłanie nie wiem co ale mam na myśli coś w stylu ustawienia jakości przy renderowniu: Drafi-Medium-Preview-Best. Zmiana jakości na niższą przede wszystim przyśpieszy renderowanie natomiast rozmiar pliku pozostanie podobny. Może tak samo jest z rozmiarem klipu? Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o odpowiedź.
Napisano 17 Styczeń 200718 l Tak swoją drogą dwukrotne renderowanie jest trochę bez sensu. Wyrzuć to z Combustion w nieskompresowanym AVI lub w klatkach i kompresuj do DIVXa w Virtual Dubie. Jeżeli tam też nie będzie ok, to masz coś z kodekami
Napisano 18 Styczeń 200718 l Autor Dzięki za pomoc. Nie uzywam Virtual Dub'a ale chyba czas się nim zainteresować. Udało mi sie co nieco zrobić i znacząco mniejszyć rozmiar klipu. Okazało sie, ze w dużej mierze za rozmiar pliku jest odpowiedzialny dźwięk! Miał niepotrzebne wysoko ustatione parametry. Już powinno być OK.