Napisano 7 Marzec 200718 l Witam Zacznę od sprzętu: MacPro Intel® Xeon® Core 5150 2x 2.66GHz 4GB RAM karta graficzna: ATI Radeon X1900 Series (512 RAM) http://www.apple.pl/macpro/specs.html Z początku miałem taki problem, że przy operacjach we Vievporcie wyskakiwał error ale zmieniłem sterownik z direkta na Open GL i jest ok. Teraz 3ds max9 wywala się przy renderingu Vrayem 1.5RC3 do Windowsa! Przestudiowałem na forum podobne tematy i wyczytałem ze może to być problem karty graficznej.. jej przetaktowanie..(to jest tylko hipoteza..) dodam jeszcze ze zainstalowałem service packi dla maxa 9 ze stronki Autodesu. to tez nie pomogło. nie znam sie na tym. proszę o pomoc. pozdrawiam sprawdzam właśnie pamięci Ram ,zamieniam miejscami.. a może model pamięci jest nie kompatybilny...??
Napisano 7 Marzec 200718 l Nic nie podkręcane? Karta graficzna nie uczestniczy w renderingu więc mało prawdopodobne żeby to była jej wina. Na PC'cie częsta przyczyną jest niestabilny sprzęt (źle podkręcony) ew. słaby zasilacz. Na Macu trudno powiedzieć. Może kiepska kompatybilność z Windą. W końcu Mac jest stworzony raczej do Mac OS'a. Jego kompatybilnośc z Windowsem to bardziej chwyt marketingowy niż konkretna korzyść. ...a może masz piracki program?
Napisano 8 Marzec 200718 l to w takim razie jaki system? XP SP2? Jaka wersja Direct X? Może masz XP'ka ze starym Direct X'em.
Napisano 9 Marzec 200718 l Autor hej Windows Xp z SP 2, direkt jest najnowszy zainstalowany łącznie z maxem .. Myślę teraz o tym ze na wywalanie sie do windy moze mieć wpływ przydział pamięci RAM w vrayu. To jest maszyna dwuprocesorwa więc spróbuję ustawić memory na dynamic z ograniczeniem do 400MB... ??
Napisano 12 Marzec 200718 l Autor witam ponownie wiec jest tak: zamieniłem w vray system na dynamic memory limit 400MB i poszło. ale chyba musze limit zwiekszyćbo za wolno liczy.. przypominam ze na static memory limit wywalało maxa z vrayem do windy..!