Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy istnieje jakiś porządny, a prosty tutorial, opisujący jak używać radiosity w VIZie?

Chciałbym po prostu uzyskać naturalnie wyglądającą wizualizację mieszkania. W tej chwili uruchamiając radiosity dzieją mi się dziwne rzeczy. Po pierwsze render jest \"prześwietlony\", czemu łatwo można zapobiec dzięki ustawieniom jasności w exposure control.

Ale dlaczego, u licha, pojawiają się jakieś dziwne kolory, wyglądające jak odbicia? Np. mam zieloną podłogę i szare ściany. Po zastosowaniu radiosity automatycznie ściany przyjmują zielonkawy \"poblask\". Jednym słowem, jak to ugryźć? Od czego zacząć? Czy to wymaga stosowania specjalnych materiałów?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie, to wymaga odpowiednich ustawien.

Ja swego czasu wydrukowalem sobie info z Helpa + Tutorial Maxowy i namietnie \"wkuwalem\". Wkuwalem, wkuwalem, efekty byly marne, az w koncu poznalem VRaya i Radiosity poszlo w kat;) Tak czy inaczej warto poczytac to o czym mowilem, poznac znaczenie kazdego parametru. Troche cwiczen, zjedzonych nerwow i cos powinno sie urodzic;)

Swoja droga, to normalne, ze sciany przyjmuja zielonkawy kolor. Jest parametr, ktory kontroluje ten efekt.

Powodzenia

Napisano

Użyj materiału advenced lighting override i ustaw color bleeding na około 0,2