Gość Dorgan Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 Witam serdecznie. Dotychczas uzywałem maxa do wizualizacji na poziomie podstawowym. Teraz mam do realizacji pewne zadanie. Mianowicie chcę podłączyc zewnetrzne urzadzenie ( w postaci rekawicy z czujnikami ) do maxa. Celem tego jest przeniesienie ruchu dłoni ( późniejszym czasie mechanicznej ) do maxa. Czy jest możliwe żeby podac np. współrzędne określonych punktów zebranych z urzadzenia (rękawicy z czujnikami ) w postaci na przykład pliku TXT i automatyczne przekazanie tych danych do virtualnej dłoni w maxie? z góry dziękuje za pomoc
jangot Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 Pokombinuj z kontrolerem Motion Capture. Bardzo łatwo można nim przechwytywać ruch np. z myszki. Można też sterować obiektami przez MIDI z klawiatury, sam ostatnio to robiłe (ale mi nie wyszło, choć MIDI działa OK). Czy ta rękawica komunikuje się przez MIDI czy ma swój stadnard? Zerknij do helpa na opis Motion Capture.
Gość Dorgan Napisano 14 Marzec 2007 Napisano 14 Marzec 2007 Cześć rękawica jest w trakcie projektowania i mysle że automatycy z którymi wpsółpracuje mogą ustawić urządzenie w rózny sposób natomiast podejrzewam ze bedzie to ich standard. Nie wiem co to standard MIDI bo mnie on sie kojarzy jedynie z plikami dzwiękowymi ale postaram sie dowiedzieć co to to midi :) dzięki
illy Napisano 14 Marzec 2007 Napisano 14 Marzec 2007 MIDI to nie dzwiek a informacja :) wazne ze komputer potrafi ja zebrac a program przetworzyc :)
Rekomendowane odpowiedzi