Skocz do zawartości

Fotografia: okładka

Kalik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przedstawiam ostatnią moje "wypociny", znajomy z pracy wydaje zbiór opowiadań i poprosił mnie bym zrobił mu okładkę (zaznaczam, że na okladce znalazło się to co chciał autor opowiadań i przygotowane wg jego wskazówek), proszę o szczere opinie i konstruktywna krytykę.

efekt postarzenia uzyskałem za pomocą kartki poplamionej torebka herbaty.

dzięki.gotowadk4.jpggotowadk4.jpg

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

siemanko

w tym projekcie widze ze trzy albo cztery okładki, i to nie jest na pewno zaleta

nie wiadomo na co patrzec -kompozycja lezy

telefon, latarnia, twarz...- trzeba stworzyc jakis przekaz, tzn. co to ma wspólnego i dlaczego akurat te elementy sa wspólnie zakomponowane na stronie, a nie inne, np. łyzka, czopek i peruka :)

na plus jest autor w kontrze ,co przy znanym nazwisku-marce skłoni do kupienia tej ksiązki

sorry, ale dla mnie to jakis plik testowy, na którym ktos sie uczy i poznaje Phostoshopa

lepiej zacznij od nowa

pzdrw

Dodam jeszcze taką propozycję, żebyś może na przykład z telefonem poszedł bardziej w retro, a całość rzeczywiście postarzył, ale tak solidnie również samą kompozycją, na przykład ujęcie na szafkę/biurko stojące przy oknie, na nim telefon i ramka ze zdjęciem, a za oknem widok na latarnię i wzburzone(?) morze. Tak bym to widział, jeśli już muszą być koniecznie te elementy. Pozdr!

takie elementy chciał mieć autor opowiadania, dla mnie osobiście jest tego za dużo nawtykane, ale tego chciał, wiec jest, elementy te nawiązują do treści opowiadania. faktem jest że uczę się dopiero więc, dlatego proszę o rady.

dzięki, będę walczył dalej :)

Pierwszy koncept tylnej oprawy jak dla mnie ok;) Co do głównej okładki bez telefonu i twarzy, to wygląda trochę jak do opowiadania 'Stary człowiek i morze', tak więc myślę, że raczej odpada;P Jeśli zaś chodzi o postarzoną wersję, zgubiłeś gdzieś ostrość. Pomęcz to jeszcze i może spróbuj nie rozwalać wszystkiego na całą okładkę, może zrób to w jakiejś ramce i z lekkim wyjściem niektórych elementów poza nią, a resztę oprawy w jakimś deseniu, na przykład pogniecionego, starego papieru. Próbuj, pomyśl też o zmianie typografii, te liczby odstraszają trochę. Na razie nie zachęca do kupna, pomijając, że nie ocenia się książki po okładce;) Pozdrawiam;)

osobiscie najbardizej odpowiada mi wersja z parą i ptaszkami lub same fale z niebem ... nie wiem jaki jest rodzaj/charakter opowaidania ale wersja 1 - na samej gorze calkowicie wg mnie przesadzona , za duzo sie dzieje , nie ma najwazniejszego punktu , ogolnie balagan

bawie sie podobnymi rzeczami czasem a tu moje wypociny w kwestii fotografii - http://plfoto.com/40270/autor.html

Dzięki serdeczne, dla usprawiedliwienia dodam, że dopiero raczkuję w tych kwestiach, ale niema co się usprawiedliwiać, tylko trzeba pracować hehe.

Tytuł został zmieniony przez wydawnictwo, więc jest okazja do pozbycia się ps-ych ef i do poprawek.

deklf77 - twoje "wypociny" robią wrażenie.

pozdro i dzięki