fred_000 Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 cześć, mam taki problem. Robie animacje we flashu i chciałam wykorzystać w niej elementy z przezroczystością, jednak jak robie jako gif to ma poszarpane brzegi, tło jest nierównomierne wiec widać, a jak robie w formacie png to w swfie mi kompresuje czy coś, bo element sie rozmazuje i traci kolory. Jak można to obejść? dzieki, pzdr.
Maceo Napisano 25 Marzec 2007 Napisano 25 Marzec 2007 Jak zrobisz png-24 i ustawisz sobie w opcjach "publisz" żeby nie kompresował to powinno być dobrze. 1
hax0r Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Ja tez zawsze używam *.png a najlepiej sie je robi w fireworks 8 :) Nie ma jak Studio 8 :)
Knysha Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Najlepiej kazdy element w osobnym pliku, a pozniej eksport do Library - bedziesz miec wieksza kontrole nad calym filmem i mc'kami ;) edit: w opcjach pliku graficznego mozesz wylaczyc Smoothing :]
fred_000 Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 zaraz , eksport czy import? jak probuje zaimportować psd we flashu to mnie blokuje. Właściwie nie mam możliwości wrzucenia pliku psd do filmu we flashu. Nie czaje.
hax0r Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Jest ale skonwertuje go do bitmapy jak kazda grafike ale zachowa wlasciwosci w sumie nie wiem po co wrzucac PSD :) jak mozna PNG jest mniejszy
fred_000 Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 ale mi go ani nie konwertuje ani nic, wyskakuje okienko ze są problemy z odczytem pliku i tyle.
Knysha Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 zaraz , eksport czy import? jak probuje zaimportować psd we flashu to mnie blokuje. Właściwie nie mam możliwości wrzucenia pliku psd do filmu we flashu. Nie czaje. Ja zrzucam kazda warstwe do oddzielnego pliku .png z przezroczystoscia, uruchamiam Flasha, a pozniej Export > Export to Library {mozesz tez do Stage}
hax0r Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Racja w PNG tez mozna tak zrobic :) proste jak masz kilka warstw i chcesz zrzucic kazda oddzielnie
FlooX Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 żeby wrzucic plik PSD do flasha trzeba mieć zainstalowany QuickTime. Zainstaluj go i wtedy przy pierwszym imporcie pliku psd, flash o coś sie zapyta i poprosi o zgode na import przez quicktime, i gitara gra. Nie wiem po co ten quicktime, ale tak widocznie sobie wymyślili :| Uważam że psd to najlepszy wybór, zachowana przeźroczystość i dobra jakość, a wielkość identyczna co jpg bo flash sobie sam to skonwertuje czy coś
Gość xf8 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 cześć, mam taki problem. Robie animacje we flashu i chciałam wykorzystać w niej elementy z przezroczystością, jednak jak robie jako gif to ma poszarpane brzegi, tło jest nierównomierne wiec widać, a jak robie w formacie png to w swfie mi kompresuje czy coś, bo element sie rozmazuje i traci kolory. Jak można to obejść? dzieki, pzdr. Odnośnie plików PNG we Flash'u dobrze spisuje się coś takiego: Wchodzimy do LIBRARY (F11), prawym klawiszem klikamy PNG który zaimportowaliśmy i wybieramy PROPERTIES. Następnie w rozwijanym menu (COMPRESSION) klikamy LOSSLESS (PNG/GIF). PNG nie traci wtedy na jakości ponieważ Flash jest informowany, że w przypadku tego jednego pliku ma zastosować inną metodę kompresji niż do reszty filmu (ustawionej w Publish Settings). Oczywiście można też pokombinować z PHOTO (JPEG) odznaczając USE DOCUMENT DEFAULT QUALITY, ale w/g mnie tylko ustawienie 100% daje dobre wyniki jakościowe, więc chyba LOSSLESS (PNG/GIF) jest lepszym wyjściem.
fred_000 Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Napisano 18 Kwiecień 2007 dzięki za pomoc, już działa :) pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi