belialek Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Witam! Moglby mi ktos pomoc z ustawieniem swiatel v-rayowskich? tzn chodzi o ustawienie ich na scenie. Jedyne co znalazlem na forum, to informacje zeby poszukac jak wygladaja prawdziwe studia fotograficzne - ale tego nigdzie w necie nie moglem znalezc. Zrobilem szachy na stole i lampke biurowa z zielonym szklem. chcialbym zeby lampka swiecila na szachownice :) jedyne co mi sie udalo uzyskac dodaje w zalaczniku. http://img525.imageshack.us/img525/7918/szachy1awp5.jpg renderowalo to to sie z 2h (pewnie dlatego ze oba zestawy figur to szklo, jedne matowe, a drugie krysztalowe - w tym swietle wyszly czarne :P), dlatego raczej ciezko mi z tym eksperymentowac, gdyz sama lampa + swiatlo idzie jakies 30 minut na moim sprzecie... uzylem 2 swiatla vraya (typ "plane" - jeden w kloszu w strone szachownicy, drugi w kloszu w przeciwna strone. chcialbym zeby ten klosz nie byl taki przepalony, tylko delikatnie podswietlony, a cala sceneria byla bardziej jasna :) chcialem uzyskac na cala scene jasnosc swiatla jaki daje np kominek w pokoju, zeby bylo widac material stolu i lepiej cala lampe + dodatkowo jasniejsze oswietlenie samej szachownicy. To jest moja pierwsza praca w 3DS - jakich swiatel vraya najlepiej do tego uzyc? moze jakies parametry, wskazowki, porady? :) bede bardzo wdzieczny pozdrawiam!
gregorjan Napisano 1 Kwiecień 2007 Napisano 1 Kwiecień 2007 Może na początek zrób 5box'ów i poeksperymentuj z ustawiniami. A w pracy, żeby lapka nie była przepalona zmiejsz intensywność tego v-raya ustaw w scenie 2-gie światło i nim doświetl reszte. Co do kominka w tle oświetlonego przez v-raya z szchów(chyba dobrze zrozumiałem -jest 2:16:) użyj GI Wg.mnie ustawiłbym to tak(pic.1), ale to moje zdanie
belialek Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 v-omni? ;) to powinno byc w lights? no ja mam tylko sphere, dome i plane
Touch Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 To już sam autor musi wyjaśnić, co chciał przez to powiedzieć;D Swoją drogą to dla mnie ten rysunek odrobinę nieczytelny jest;)
belialek Napisano 5 Kwiecień 2007 Autor Napisano 5 Kwiecień 2007 To moze inaczej... :) moglby ktos wystawic gdzies scenke z oswietleniem? glownie chodzi mi o renderowanie w vray'u pojedynczych obiektow ze szkla przezroczystego i kolorowego, wiec raczej zalezy mi na tym by swiatlo nie bylo za ostre (szklanki wazony itp). probuje juz to zrobic 2 dzien - niestety efekty sa mizerne - albo obiektu prawie nie widac, albo jest jeden wielki rozblysk... probowalem juz robic obiekty od ktorych odbijalem swiatlo, probowalem robic kopuly i od nich odbijac... niestety albo w jedna albo w druga strone bylo nie tak :(
Touch Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 Tutaj znajdziesz tutorial, jak wykonać proste studio do renderingu, może Ci trochę pomoże: http://cg-india.com/Tutorials/V-Ray/3dsMax_tutorial_SL_01.html
Gość BigBen Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Na torrencie krąży tutorial, jak ustawić światło, jak ustawić opcje rendere i materiały. Jest tam pokazane na kilku przypadkach np.teapot. Jak chcesz tego linka to zagadaj na pm.
Gość Ivanovicz88 Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Tak po pierwsze: Witam wszystkich a po drugie: BigBen - jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc :D
Rekomendowane odpowiedzi