Napisano 10 Kwiecień 200718 l edit: Witam serdecznie. Prosiłbym o wyjaśnienie kilku zagadnień, szukałem w google ale nie mogłem nic znaleźć. Zatem do rzeczy:co to jest moduł content i jak to się ma do desig'u/ layout'u strony www (layout ma zawierać moduł content). Chciałbym się również dowiedzieć czegoś o technologii smarty i o budowaniu designu strony pod tą właśnie tech. Bardzo proszę o pomoc bo to dla mnie ważne. Pozdrawiam
Napisano 10 Kwiecień 200718 l A w jakim kontekście ktoś ci powiedział ,że masz mu tak zrobić czy jak czy co ? może jego sie spytaj :) Może chodziło mu o CMS - Content Management System A Smart to sam nie wiem myśle ,że chodzi poprostu o CMS'a ;] pozdro
Napisano 11 Kwiecień 200718 l Smarty były obszernie opisane w czasopismie EKSPERT nr12 2006r :) z tego co tu przeleciałem okiem to są to poprostu jakiesz szablony, silnik odpowiedzialny za grafike. Można zmienić wygląd bez większego problemu bo jest on 'oddzielony od części logicznej witryny www' :D "Jak działa Smarty: System szablonów Smarty przejmuje na siebie całą część związaną z warstwą prezentacji serwisu, a więc jego wyglądem. Dzięki temu w skryptach PHP naszej strony znajdują się tylko polecenia związane z logiką naszego serwisu (na przykład pozyskujące dane z bazy danych czy dokonujące dowolnych obliczeń). W każdej sytuacji, w której z poziomu skryptu PHP (np index.php) chcemy do przeglądarki wysłać kod HTML strony, wywołujemy tak zwany szablon TPL (np o nazwie index.tpl ) i przekazujemy do niego niezbędne dane. System Smarty przetwarza znajdujący się w szablonie dynamiczny kod (zawierający różne polecenia systemu Smarty) i wynik jego działania przekazuje razem z kodem statycznym szablonu (znacznikami html, skryptami javascript i na stałe wpisaną wartością) do bufora wyjściowego, a w konksekwencji do przeglądarki internauty." Tak myśląc moim małym mózgiem wywnioskowałem że masz stworzyć coś a'la JOOMLA gdzie zmieniasz sobie wygląd wsadzając nowe style, a treścią zarządzasz przez tego wieeelkiego cmsa :) pozdrawiam
Napisano 12 Kwiecień 200718 l Hello, wszystko na temat Smarty znajduje sie na stronie: http://smarty.php.net Caly pomysl ze Smarty opiera sie na prostym zalozeniu: strona zwykle sklada sie z czesci stalej (np. layout i fragment tekstu "Czesc ...") oraz czesci zmiennej (np. podstawiane po "Czesc ..." imie akurat zalogowanego uzytkownika). W zwiazku z tym czemu by nie oddzielić jednego od drugiego, zeby, w zaleznosci od potrzeby, zmieniac tylko layout albo sposob wyciagania imienia zalogowanego uzytkownika? (Akurat w tak prostym przypadku rozdzielanie nie jest niezbedne, ale w bardziej zaawansowanych aplikacjach sie przydaje). Czesc stala laduje wiec w pliku szablonu (ktory wcale nie musi miec rozszerzenia .tpl). W szablonie oznaczamy tez, w ktore miejsca (i w jaki sposob) wstawic elementy zmienne (nadajemy im umowne nazwy). Czesc zmienna zostaje w pliku php. Obliczamy w nim wartosci do wstawienia, a nastepnie tworzymy obiekt Smarty, podajemy mu ktora wartosc wstawic pod jaka umowna nazwe, a na koniec kazemy mu wyswietlic szablon (podajac nazwe szablonu, a Smarty juz sobie go samo znajdzie w katalogu z szablonami). A uzytkownik, chodzac po stronach, odwoluje sie tylko do pliku php i nie ma pojecia o tej maszynerii pod spodem. Ot i cala filozofia. Mozna robic tez bardziej zaawansowane sztuczki: w szablonie da sie np. ustawic wyswietlanie danego fragmentu w petli dla kazdego elementu tablicy, generowac elementy formularzy (np. options), tabele, etc. Warto przeczytac "Smarty Crash Course", zeby sie na przykladach zorientowac o co mniej wiecej chodzi: http://smarty.php.net/crashcourse.php pp, _3Jane
Napisano 12 Kwiecień 200718 l http://opensolution.org/ Masz tu 2 przykłądy stronek stworzonych w tej technice z użyciem plików *.tmp możesz sobie ściągnąć i zobaczyć jak to jest zbudowane konstrukcja bajecznie prosta :) Pozdro :)