Napisano 16 Kwiecień 200717 l W przypadku prac 3D nie był bym skłonny dać źródeł ale, przy www jest kwestia aktualizacji. W umowie o tym nic nie ma, ale rozsądek mi mówi że jak klient prosi to powinienem mu dać. Ja na jego miejscu chciałbym się zabezpieczyć, nie wiadomo jak długo pożyję ;p Jak na razie aktualizacje zamawia u mnie (bo u nikogo innego nie może ;] ) Jakie macie doświadczenie / jak się praktykuje FLAki ?
Napisano 16 Kwiecień 200717 l Hmmmm, ogolnie. Czasem robie tak, ze proponuje aktualizacje strony przez np. rok. I przez ten czas (oczywiscie oplacony z gory) co jakis czas cos poprawiam. Z reguly ktos nauczy sie sam obslugiwac strone do tego czasu. Wiec wez najlepiej kase za aktualizacje. A po np. roku oddaj im fla i spokoj. Wszystko zalezy od finansow :) Jesli ci zaplaca to ok, daj im i niech sie bawia. Jesli w umowie pisze o plikach source to wiadomo. Jak nic nie napisane to nie dawaj. Jak poprosza to wylicz ;] EDIT: dobra, pomyslalem jeszcze troche wszystko zalezy od tego czy masz zrobic strone i miec gdzies, czy masz sie pozniej jeszcze nad nia bawic. To tak jak z modelem 3d. Moze zrobic 5 skrinow i to sprzedac. A mozesz zrobic sama scene, sprzedac ja a ktos sie pozniej nia pobawi (juz majac ja na wlasnosc) i robi z nia co chce (obraca, renderuje, zmienia tekstury, robi animacje dla kogos itd)
Napisano 16 Kwiecień 200717 l Wszystko zalezy od umowy jaka podpisujesz ze zleceniodawca. Oraz oczywiscie z licencja na strone/design, ktory dla niego wykonujesz. Pozdrawiam
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Autor ... no własnie w umowie nic nie było na ten temat. ... a powinno być, przy okazji dobry argument do podbicia stawki. ... chyba oddam te FLAki, z tych skryptów mało kto się doczyta (strasznie bazgrolę ;P )
Napisano 17 Kwiecień 200717 l jak nie ma w umowie to niedawac, flaczek nie jest potrzebny do dzialania serwisu. Jak sie uprą to mozesz odsprzedać.
Napisano 17 Kwiecień 200717 l A jak im bedziesz juz oddawał to wciśnij autoformat w panelu AS i dodaj komentarze z copyrights kodu :) bazgroły heheh piszesz kod na kartce :P pozdro
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Autor ....dodaj komentarze z copyrights kodu :) ... DOBRY POMYSŁ :) Sprwadziłem czy komentarze przechodzą do SWF i okazuje się że nie, w sumie dobrze bo to redukuje objętość pliku. Sprawidziłem też var copyrights="persona X"; w SWF po wrzuceniu do notatnika widać " copyrights persona X " :]
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Proponuje też wrzucenie context menu z linkiem do twojej stronki z copyrights i czasem przydatnosci tylko ,że to jest osadzane w pliku html ale generowane z pliku swf pozdrawiam