Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie jestem w stanie pozbyć się color bleeding z renderingów. Próbowałem używać materiałów standard z mapą (żółte płytki), później architectural i tam w adv. light. override ustawiłem c. bleeding na 0, ale nic to nie daje. Mam włączone Caustics, GI, FG. Próbowałem coś zmieniać w ustawieniach, ale za bardzo nie wiem, co. Scena to wnętrze basenu. Jedyne światło to daylight za oknem z ustawionym "automatically calc. en. and photons" i mnożnikami 10 dla energy, 40 dla caustics, 10 dla photons.

Nie mam pojęcia, jakie powinny być te wartości. Wziąłem je z tutoriala na wodę z mental raya.

Niestety nie znalazłem na forum konkretnej odpowiedzi, jak sobie z tym poradzić. W opcjach materiału próbowałem dodać mapę do photon volume ale nie mam na liście photons(base) - mam VIZ 2007.

Podsumowując:

1. Jak pozbyć się tej poświaty na wszystkim i od wszystkiego (podłoga np. ma być piaskowa, ściany białe)?

2. Jakie powinny być wartości dla światła daylight i ustawienia GI, FG, Caustics przy takiej scenie? Pewnie nikt nie jest w stanie podać konkretnych, ale chodzi mi o rząd wielkości (nie wiem, czy tam trzeba wpisywać liczby 1-cyfrowe czy np. 6-cyfrowe). Do tej pory oświetlenie korygowałem przez environment...

14981c8c1ce1d114.jpg

Pozdrawiam,

mj

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 947
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam.

Odnośnie 1. zagadnienia:

2. jest bardziej problematyczne, ponieważ jak sam napisałeś ciężko podać właściwe liczby, szczególnie gdy nie znamy nawet jednostek jakimi operujesz (jakie to ma znaczenie możesz zobaczyć tu: http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=344633 ).

Myślę, że najbardziej sensowną odpowiedzią na tak postawione pytanie ("Jakie powinny być wartości dla światła daylight i ustawienia GI, FG, Caustics przy takiej scenie?") jest: takie, które sprawią, że będziesz zadowolony z uzyskanego efektu -> jeżeli uważasz, że color bleed w Twojej scenie jest za duży - wróć do punktu pierwszego, gdzie wszystko zostało (w linkach) dostatecznie opisane itd.

Polecam zapoznać się również z tym: http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=173733&postcount=1

Edit:

Myślę, że jest to kwestia samych ustawień.

Polecam zapoznać się z linkiem wyżej - poczytaj tutoriale o GI, FG.

Jak będziesz miał więcej wolnego czasu, to możesz potrenować na prostych scenach ograniczanie color bleeding`u, by później łatwo móc to przełożyć na bardziej złożone.

Acha i jeszcze jedno, nie bierz ustawień GI, FG dla własnych scen z innych. Zaczynaj od default`owych, a dopiero później tak je reguluj, by uzyskać pożądany efekt.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

No i znalazłem winowajcę...

Tamte tematy czytałem i nie przynosiły żadnego efektu. Ale na jakimś forum znalazłem taką scenę:

http://www.pixelperfectgraphics.biz/cg_files/MR-Color%20bleed.zip

Są ustawione kulki o dwóch różnych materiałach. Jeden z photon base z kolorami czarnymi, a drugi umożliwiający bleeding. Do tego 2 omni i o dziwo działa. A u mnie nie chce! Skasowałem omni i dodałem daylight. Szybki render i ... w obu przypadkach piękna poświata na ścianach. Wniosek: wina daylighta...

Co z tym zrobić? Zastąpić daylight czymś innym, czy to kwestia ustawień?

EDIT:

Poczytałem trochę o mr Sun i Sky i... chyba jest ok.