Napisano 5 Czerwiec 200717 l No właśnie, czy jest sens? Mam płytę z dwoma gniazdami na DDR (266/333/400MHz). Aktualnie siedzą u mnie dwa noname'owe moduły: 256MB + 512MB na 333Mhz. Czy jest faktyczny sens zamiany tej pamięci na 2x512MB jakichś markowych pracujących w dualu? Warte zachodu? (2x1024 raczej odpada, bo nie chcę już inwestować w obecną platformę P4 - szkoda pieniążków moim zdaniem). Pozdrawiam.
Napisano 5 Czerwiec 200717 l zysk z duala bedzie zaden 1-2% , co najwyzej maly plus bo to jednak dodatkowe 256mb
Napisano 5 Czerwiec 200717 l Autor Tak też podejrzewałem. Dzięki za upewnienie. Lepiej po prostu będzie wstawić drugi moduł 512MB zamiast 256MB, niż wymieniać całość na dual. Pozdrawiam:]
Napisano 12 Czerwiec 200717 l wookie nie ma racji - 1-2% jest w przypadku Ahtlona XP. Dla P4 dual ma znacznie większe znaczenie (rzędu 20%). Jednak jest szansa że po dokupieniu 256mb będziesz miał dual asynchronicznie. Nie wiem jak jest na platforwmie P4 ale ja u siebie na NForce2 miałem 2x265+512 = dual. edit: eeee czekaj czekaj - ty masz 2 gniazda? to opłaca się do tej noname dobrac druga noname do duala ;)
Napisano 12 Czerwiec 200717 l Tak a sprawdzales to np podczas renderu ? ja tak - roznica jak pisalem , benchmarki mnie nie interesuja. Pamiec w singlu juz osiaga wystarczajaca przepustowac ktora proca/plyta/dysk wykorzysta i dula praktycznie nic nie daje.
Napisano 12 Czerwiec 200717 l Tak a jaką masz konfigurację? Nie wiesz czy przypadkiem u ciebie wąskim gardłem nie jest procesor albo ilość pamięci nie jej przepustowość? Robione na oko testy równie głęboko mozesz wsadzić gdzie syntetyczne benchmarki. Ja na przykład zauważałem różnice w wydajnośći na Athlonie XP.
Napisano 13 Czerwiec 200717 l sprawdzalem dla a64 3000 na 939 i obecnie c2d e4300 mierzylem czas renderu , oczywiscie ustawienia te same , wiec to chyba nie jest na oko ;] , podczas renduru kompa zzeral mase pamieci , co do aplikacji do niestety na oko inaczej nie mam jak , co do gier no to fps sprawdzic nie problem , wiec nadal podtrzymuje co mowilem Athlon XP to w ogole korzysta z duala ? specem nie jestem i teraz nie pamietam dokladnie zeby korzystac z duala musi byc plyta z odpowiednim chipsetem i proc ktory wykorzysta dual , nie pamietam juz jak to wygladalo
Napisano 13 Czerwiec 200717 l Autor Generalnie chyba pójdę w kierunku zakupienia takiego samego noname'a 512MB, co może zaowocować przy okazji dualem na 2x512MB. Generalnie stawiałbym na wzrost wydajności przede wszystkim w skutek zwiększenia całej puli o 256MB, a jeśli przy okazji skoczy także trochę dzięki dualowi, to tym milej;] Tylko nie wiem jak z P4 i dualem jest, bo u mnie siedzi Northwood i nie wiem czy obsługuje dual. Płyta główna jak najbardziej ma dual, także z tym problemu nie ma. Największym minusem są 2 gniazda właśnie. Niestety jakiś czas temu padła mi płyta główna (1. kwartał br.) i nie miałem już wyboru co do płyt głównych pod S478 (jedyne w sklepach to ASRocki właśnie z 2 gniazdami). A z allegro już się przejechałem raz z płytą główną, padła mi po 2 miesiącach.
Napisano 13 Czerwiec 200717 l Dual zależy od płyty głównej, dokładniej od kontrolera na mostku północnym więc nie masz co się obawiać ;)