Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam takie pytanko, chodzi o zagadnienia z kompozycji na egzaminie wstępnym na ASP wydział grafiki i malarstwa.

Może ktoś z was mili pamięta co miał na takim egzaminie jakieś porady itp. mile widziane

Dodam ze egzamin mam na Łódzkim ASP

pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 5,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

oo hehehe :)

jak zdawalem w wawie to na kompozycji mielismy(kier.grafika)

temat "dzien, noc"

dali nam biale sztywne kartony plus czarne i trzeba bylo bawic sie w wycinanki....ogolnie to chyba chodzi o trafienie w temat...

czyli np dzien biale tło :D noc czarne :D...itd itd....unikaj raczej robienia opowiastek.....lepiej chyba konkretnie jakies dwa przedmioty przedstawione w formie plakatu ..:)

aaaa, wiesz moze ile krzyczą na zaoczynych w Łodzi?

i czy ciezko sie dostac?(zaoczne)

Napisano

Nie wiem, czy nie zmieniła się formuła egzaminu z kompozycji, ale jak zdawałem (a było to w 2000 r.), to - z tego co pamiętam - egzamin z kompozycji składał się z 3 mniejszych części.

W pierwszej każdy dostał zestaw wyciętych kwadratów i prostokątów z tektury, dokładniej 3 większe (ok. 6 x 20 cm) i kilka mniejszych (ok. 5 x 5 cm). Wielkości chyba były inne, ale proporcje były orientacyjnie takie. Trzeba było te 3 większe zakomponować mniejszymi kwadratami, tworząc 3 różne kompozycje. Można było użyć bodajże 4 różnych kolorów. Aha, zestaw był dobrany tak, że na 1 większy prostokąt przypadały 4 kwadraty.

Druga część dotyczyła chyba szybkiej ilustracji - z tego co pamiętam, trzeba było pokazać coś związanego z lataniem, ale nie pamiętam jak to było sformułowane. Na pewno chodziło o dość dynamiczną kompozycję.

I nie mogę sobie przypomnieć co było na trzeciej części :/

EDIT: Na zaoczne na pewno dużo łatwiej niż na dzienne. ;) Nie znam niestety stawek, ale chyba powinny być podane na stronie ASP. Na grafikę i malarstwo jest zazwyczaj sporo chętnych, możesz się zastanowić jeszcze nad wydziałem edukacji audiowizualnej - program jest podobny (praktycznie te same przedmioty - o ile nic się nie zmieniło), dochodzą zajęcia z rzeźby i z czegoś jeszcze, a chętnych dużo mniej. Jak ja zdawałem, to akurat tam mieli niedobór.

Napisano
  • Autor

Dziękuje za posty

Jestem ciekaw co ja będę miał do zrobienia z kompozycji ? / co do tych trzech etapów to tak samo słyszałem.

Trzeba jakoś się sprężyć bo za kompozycje jest max 26 punktów

Może jeszcze do poniedziałku uda mi się cos znałeś w necie by poczytać o kompo itp.

Pozdrawiam

Hmm no chyba ze jeszcze ktoś cos za postuje w tym temacie